Sme rodina bojuje za ľudí s dlhmi na krku už štyri roky. Bez exekučnej amnestie do vlády nepôjdu
20 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Boris Kollár trvá na svojom. Ak bude po voľbách potrebné, aby sa Sme rodina stala súčasťou koalície, urobí tak iba za určitých podmienok.


Sme rodina nepatrí k obľúbencom väčšiny opozičných strán, či nováčikov. Na to, aby bolo možné zostaviť vládu bez Smeru-SD, či ĽSNS, však ich hlasy budú zrejme potrebné. Kollár je do vlády ochotný ísť, iba ak sa naplnia minimálne tri programové priority jeho strany – nájomné byty, lieky zadarmo a exekučná amnestia.

Posledná spomínaná je agendou Kollárovcov dlhodobo. Exekučnú amnestiu sa Sme rodina pokúšala presadiť v Národnej rade niekoľkokrát. Prvýkrát prišli s návrhom na upustenie od vymáhania pohľadávok už v auguste 2016. Na jeho presadenie však nenašli dostatočnú podporu. Exekučnú amnestiu sa následne pokúsili v parlamente presadiť ešte trikrát. Posledne to bolo začiatkom roka 2019. Ani vtedy nezískal ich nápad dostatok hlasov.

Ide pritom o návrh, ktorý by dokázal podľa prepočtov Sme rodina pomôcť viac ako pol milióna Slovákom, z toho až 32 tisícom dôchodcov. Exekútori totiž môžu dnes zrážať dlh aj z nemocenských dávok, či z dôchodku.

Podstata exekučnej amnestie spočíva v odpustení časti pohľadávok občanom, ktorí sú dlžní štátu. Šlo by o dlhy, ktoré vznikli v období od 1.januára 1993 až do 31.decembra 2016.

Sme rodina presadzuje, aby občan, ktorý uhradí svoj dlh do určitého dátumu, štát odpustil úroky z omeškania a poplatky, ktoré sumu veľakrát navyšujú do neskutočných čísel. Po zaplatení by došlo aj k zastaveniu exekúcie voči danej osobe. Zákon by platil pre ľudí, ktorých pohľadávka voči štátnym inštitúciám nepresahuje sumu 10-tisíc eur bez úrokov a poplatkov.

Napriek tomu, že exekučná amnestia Kollárovcom štyrikrát neprešla, hnutie svoj boj nevzdáva. Opatrenie sa stalo súčasťou ich volebného programu pre rodiny. Sme rodina navyše bez prísľubu, že bude zavedená, odmieta vstúpiť do vlády.

Nováčikovia podceňujú Kollára. Volebný potenciál Sme rodina je vysoký
Boj o voliča sa kráti. Do parlamentných volieb ostáva už len šesť týždňov. Opozícia vrátane nováčikov už zostavuje budúcu vládu a rozdeľuje kreslá. Dnes však nie je ešte nič isté. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Peter Bachan