Odchádzajúci premiér Medvedev sa stane zástupcom vedúceho ruskej Bezpečnostnej rady
15 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Vladimir Putin ponúkol odchádzajúcemu predsedovi vlády Dmitrijovi Medvedevovi pozíciu podpredsedu Bezpečnostnej rady.


Medvedev súhlasil, že sa úlohy ujme, a že bude dohliadať na otázky obrany a bezpečnosti.

Rada bezpečnosti je poradným orgánom, ktorému predsedá sám prezident. Pozostáva z niekoľkých ministrov, zástupcov parlamentu a orgánov činných v trestnom konaní. Úlohou Bezpečnostnej rady je pomáhať hlave štátu pri vypracovávaní najdôležitejších rozhodnutí o národnej bezpečnosti.

Dmitry Medvedev dnes oznámil rezignáciu svojej vlády krátko po tom, čo ruský prezident mal svoj prejav pre národ. Ministri budú pracovať aj naďalej, pokým sa nevytvorí nový kabinet. Medvedev má na starosti vládu od roku 2012.

Putin vo svojom príhovore navrhol niekoľko kľúčových zmien a doplnení ruskej ústavy. Jedným z nich bolo udelenie právomoci parlamentu schvaľovať kandidatúry predsedu vlády a jeho kabinetu.

Keď sa tieto zmeny a doplnenia zavedú, prinesú „výraznú zmenu ... k rovnováhe síl“ v krajine, uviedol Medvedev a vysvetlil svoje rozhodnutie odstúpiť.

„V tejto súvislosti je zrejmé, že ako vláda musíme prezidentovi poskytnúť všetky rozhodnutia,“ dodal Medvedev.

Tanky, pechota, vrtuľníky či motocyklisti: India oslávila Deň armády vojenským sprievodom (FOTO)
India zahájila každoročné oslavy Dňa armády vojenskou prehliadkou v Naí Dillí. Na tohtoročných oslavách bolo možné vidieť tanky, pechotu, vrtuľníky, motocyklistov, ale aj prvú dôstojníčku. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Marek Molnár