"Marian K. sa snažil dostať z väzby pomocou Kováčika aj Mamojku", tvrdí Tóth
15 | 01 | 2020 I TASR

Obžalovaný Marian K. v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu Ústavného súdu SR Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol niekdajší príslušník Slovenske


V jednom z odkazov od Mariana K. z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na Ústavný súd SR.

"Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian K., že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo," priblížil. Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Marian K. považoval za svojho priateľa.

Marian K. chcel tiež podľa Tótha vedieť, či by cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.

Tóth na súde povedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a ďalšia obžalovaná Alena Zs. spoločne zosnovali Kuciakovu vraždu. Je však presvedčený o tom, že Bödör s vraždou nič nemal.

Zároveň vypovedal, že po vražde Kuciaka chcel nechať Bödör sledovať politikov vrátane politikov Smeru-SD, ktorí neboli v "tvrdom jadre" strany. Exsiskár tvrdí, že politikov si mal podnikateľ aj nahrávať v nejakých priestoroch. Marian K. chcel podľa jeho výpovede zase nechať sledovať po vražde aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Tóth tvrdí, že obe žiadosti odmietol.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi K. aj v kauze falšovania televíznych zmeniek.