Časť Kanady chce „Wexit“
15 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

V Kanade zaregistrovali stranu, ktorá sa snaží o vystúpenie z krajiny. Podobne ako Veľká Británia z Európskej únie. Uviedli Vedomosti.ru.


V centrálnej Kanade zaregistrovali stranu s názvom Wexit Canada. V parlamentných voľbách v roku 2023 sa bude snažiť dostať do kanadského parlamentu. Jej cieľom je opustiť štát Kanada. Dôvodom je snaha prestať doplácať na zvyšok krajiny. V regiónoch Alberta a Otawa sa totiž ťaží ropa a ďalšie dôležité prírodné zdroje. Tým sú vlastne kľúčovým zdrojom príjmov pre celú krajinu Kanadu.


Liberálna strana doterajšieho predsedu vlády Justina Trudeaua síce vyhrala nedávne parlamentné voľby v Kanade, ale stratila pozície práve v týchto kľúčových bohatých regiónoch.


Albertu nazývajú i kanadským Texasom. Oblasť s 4,4 miliónmi obyvateľov ale prišla za poslednú dobu o takmer 100 tisíc pracovných miest.


Môže za to zníženie ťažby. To podporilo vznik nových politikov a strán ako Wexit Canada. Vyniesli sa na vlne nespokojnosti prepustených zamestnancov a ich rodín.


Historicky sú územia Alberta, Ontário a Quebec osídlené pôvodne francúzskymi prisťahovalcami. Tí sa nikdy nezmierili s „anglickou nadvládou“. Vďaka prírodným zdrojom pritom dlhodobo napĺňajú rozpočet celej Kanady.


Región Alberta požaduje prostredníctvom novej strany nezávislosť od vlády Kanady. Zároveň tiež nezávislosť od medzinárodných dohôd podpísaných vládou Kanada. Teda, i záväzkov v rámci Organizácie spojených národov (OSN).


USA znepokojila ruská stíhačka "zabijak" šiestej generácie
Americké médiá so znepokojením oznámili začiatok práce na najnovšej ruskej stíhačke šiestej generácie, ktorá má časom nahradiť Su-57 PAK-FA. Experti sa obávajú, že tento stroj budúcnosti sa stane skutočným "zabijakom" F-35 a... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Žaneta Hurbanová