USA znepokojila ruská stíhačka "zabijak" šiestej generácie
15 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Americké médiá so znepokojením oznámili začiatok práce na najnovšej ruskej stíhačke šiestej generácie, ktorá má časom nahradiť Su-57 PAK-FA. Experti sa obávajú, že tento stroj budúcnosti sa stane skutočným "zabijakom" F-35 a F-22.


Medzi prednosti novej ruskej stíhačky uvádza The National Interest radiofotonový radar, ktorého prototyp už bol vyvinutý. Bude môcť zachytiť nepriateľa v oveľa väčšej vzdialenosti, než obyčajné radary, a s veľmi veľkou presnosťou. Získaný obrázok bude mať po spracovaní skoro fotografickú kvalitu. Umožní to rýchlu a presnú identifikáciu. Pritom bude radiofotonový radar oveľa odolnejší voči prostriedkom rádioelektronického boja.

Predpokladá sa tiež, že budú nové lietadlá vybavené multispektrálním systémom fungujúcim v laserovom, infračervenom, ultrafialovom a optickom pásme. Okrem toho budú tieto stíhačky mať smerové energetické zbrane, a môžu pôsobiť za doprovodu celého roju- 20 až 30 - bezpilotných lietadiel vybavených rôznymi druhmi zbraní: štandardnými a mikrovlnnými zbraňami, riadenými elektronickou muníciou a prostriedky rádioelektronického boja.

Ako píše The National Interest, ruský obranný priemysel drží krok s časom v rozvoji vojenského leteckého odvetvia.

Ruská stíhačka Su-57 havarovala počas pokusného letu, pilot sa katapultoval
Jedna z najmodernejších ruských stíhačiek Su-57 havarovala počas rutinných testovacích letov v blízkosti továrne Komsomolsk na Amure na ruskom Ďalekom východe. Pilot sa bezpečne katapultoval a bol bezpečne vyzdvihnutý záchranným vrtuľníkom Mi-8.... Čítať ďalej
24 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič