USA, Mexiko a Kanada podpísali novú obchodnú dohodu, ktorá nahradí dohodu NAFTA
11 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Úradníci z Kanady, Mexika a Spojených štátov uzavreli obchodnú dohodu, ktorá nahradí 25-ročnú Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).


Nový pakt, ktorý sa nazýva dohoda medzi USA a Mexikom a Kanadou (USMCA), bol dohodnutý pred viac ako rokom, ale predtým, ako sa mohol posunúť vpred, musel byť schválený zákonodarcami týchto troch krajín. Demokrati v Snemovni reprezentantov USA trvali na dôležitých zmenách v presadzovaní práva práce a životného prostredia pred tým, ako sa o nich hlasovalo.

Táto dohoda zabezpečí prísnejšie „pravidlá pôvodu“ pre automobily vyrábané a predávané v USA, Mexiku a Kanade, vrátane požiadavky, aby sa 75 percent automobilových komponentov vyrábalo v rámci trojnárodného obchodného bloku a aby ich spoločnosti predávali bez cla.

USMCA tiež vyžaduje voľný tok údajov medzi tromi krajinami.

Hovorkyňa Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová uviedla, že revidovaný pakt je „nekonečne lepší“,  ako sa pôvodne navrhovalo. Americký prezident Donald Trump, ktorý obvinil demokratov z toho, že dohodu uzavreli, ju nakoniec vyhlásil za "víťazstvo".

USMCA bude „najlepšou a najdôležitejšou obchodnou dohodou, akú kedy USA dosiahli. Bude to obrovská podpora pre každé odvetvie,“  vyhlásil vo svojom príspevku na Twitteri.

Kongres USA robí všetko pre to, aby zničil vzťahy s Ruskom, tvrdí Lavrov
Niektorí zákonodarcovia USA robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili normalizácii vzťahov medzi USA a Ruskom, čo by bolo prospešné pre obe krajiny, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy... Čítať ďalej
11 | 12 | 2019 | Marek Molnár