USA sa chovajú „ako ISIS“, keď hrozia zničením iránskych kultúrnych pamiatok, vyhlásil Zaríf
10 | 01 | 2020 I Marek Molnár

USA sa správali ako teroristi, keď hrozili tým, že pri ďalšom útoku sa zamerajú na iránske kultúrne pamiatky, uviedol iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.


Vo svojom štvrtkovom prejave pre Radu bezpečnosti Organizácie Spojených národov Zaríf vyhlásil, že Trumpova hrozba sa dá prirovnať k zničeniu kultúrnych pamiatok Islamským štátom. Militanti ISIS zničili mešity, kostoly, chrámy a pamätníky počas ich šírenia v Iraku a Sýrii.

USA „sa snažia napodobniť vojnové zločiny Islamského štátu, ohrozujúc tak kultúrne dedičstvo tisícročnej civilizácie Iránu,“ uviedol.

Trump minulú sobotu vyhlásil, že USA sa zamerali na 52 miest, na ktoré by mohli zaútočiť, ak by Teherán reagoval na zabitie Solejmáního. Niektoré miesta na zozname sú podľa Trumpa „veľmi dôležité pre iránsku kultúru“.

Táto hrozba vyvolala medzinárodné pobúrenie. Dokonca aj organizácia UNESCO vydala prehlásenie, v ktorom varovalo USA, že zmluva zakazuje aby boli cieľom útoku kultúrne pamiatky.

Zaríf v prejave odsúdil aj vraždu Solejmáního a dodal, že iránska reakcia na zacielenie vojenských základní USA v Iraku bola „prinajmenšom primeraná“.

VIDEO: Irán zverejnil čiernu skrinku z ukrajinského lietadla
Irán zverejnil video, na ktorom sa nachádza čierna skrinka z ukrajinského lietadla Boeingu 737-800, ktoré havarovalo krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Obsah čiernej skrinky bol pri havárii poškodení a očakáva sa, že ich... Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár