VIDEO: Irán zverejnil čiernu skrinku z ukrajinského lietadla
10 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Irán zverejnil video, na ktorom sa nachádza čierna skrinka z ukrajinského lietadla  Boeingu 737-800, ktoré havarovalo krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Obsah čiernej skrinky bol pri havárii poškodení a očakáva sa, že ich preštudovanie bude trvať niekoľko mesiacov.


Iránske médiá vydali v piatok krátky záber, na ktorom môžte vidieť čiernu skrinku. Informuje o tom spravodajský agentúra RT.



Zdá sa, že zapisovač letových údajov je do značnej miery neporušený, aj napriek tomu, že je celkom spálený a má v sebe nieoľko viditeľných priehlbín. Pokiaľ ide o hlasový záznamník v kabíne, zdá sa, že mu chýba väčšina jeho zostavy.

Vedúci Iránskej organizácie civilného letectva (CAO) Ali Abedzadeh odhalil, že počas havárie došlo k poškodeniu čiernej skrinky a že krajina by mohla vyhľadať zahraničnú pomoc - najmä z Ruska, Kanady, Francúzska alebo Ukrajiny.

Extrakcia letových údajov a hlasových záznamov by mala trvať až tri mesiace, zatiaľ čo celé vyšetrovanie bude trvať až dva roky. Očakáva sa, že čierne skrinky sa v piatok „otvoria“, informovali iránske médiá.

„Nelogické fámy“: Irán reaguje na americké správy, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté iránskou raketou
Iránske úrady pre civilné letectvo odmietli americké správy, ktoré tvrdia, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou. Teherán označil tieto správy za „vedecky nemožné“ a nazval ich „nelogickými fámami“. Informuje o tom spravodajská... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár