Trump nechal Solejmáního zavraždiť. Išlo o plánovaný a presne mierený atentát!
03 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání a zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) abú Mahdí Muhandis boli zabití pri "presne mierenom útoku" dronom. Pre agentúru AFP to v piatok povedal nemenovaný predstaviteľ americkej obrany.

"Presný útok dronu zasiahol dve vozidlá na letisku v Bagdade," povedal zdroj.

Dodal, že časť zo 750 vojakov americkej 82. výsadkovej divízie, vyslaných do oblasti pred niekoľkými dňami, dorazila do Bagdadu. "Budú smerovať k americkej ambasáde, aby tam pomáhali príslušníkom námornej pechoty, ktorí prišli už v uplynulých dňoch," dodal.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po útoku telefonoval so šéfom britskej diplomacie Dominicom Raabom a členom čínskeho politbyra Jang Ťie-čch'om. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa Pompeo v piatok ešte pred svitaním východoamerického času spojil aj so svojím nemeckým rezortným kolegom Heikom Maasom. V každom rozhovore partnerov z Londýna, Berlína a Pekingu uisťoval, že USA sú odhodlané zmierňovať napätie v oblasti Blízkeho východu.

Trump zrejme porušil zákony aj v USA pri zabití Solejmáního
Kongres o útoku na iránskeho generála v Iraku vopred neinformovali Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci medzinárodné letisko v Bagdade, pri ktorom zahynulo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, vykonali rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper.

Pri nálete boli okrem Solejmáního zabití aj zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) abú Mahdí Muhandis a ďalší piati ľudia, uvádza agentúra AP.

Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.

V svetových médiách, ktoré nepodliehajú mainstreamovej ideológii Bieleho domu sa útok označuje ako atentát a mnoho komentátorov hovorí, že v tomto prípade nemožno hovoriť o zabití. Išlo totiž o naplánovaný a presne mierený útok a to je klasifikované ako úkladná vražda. Podľa rôznych odborníkov na medzinárodné právo ide o bezprecedentný akt agresie zo strany USA, ktorý nemá svoje ospravedlnenie ani v časoch vojnového konfliktu.

Americká ambasáda vyzvala občanov USA na okamžitý odchod z Iraku
Americké veľvyslanectvo v Bagdade vyzvalo v piatok občanov Spojených štátov, aby "okamžite odcestovali z Iraku". Dôvodom sú obavy z dôsledkov útoku, pri ktorom armáda USA zabila dvoch popredných veliteľov z Iránu a Iraku. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | TASR