Strážcovia Európy (György Nógrádi)
02 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

VOJNA A MIER - György Nógrádi


Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) oslavuje tento rok 70. výročie svojho založenia, zatiaľ čo Maďarsko oslavuje 20. výročie svojho pripojenia.


Začiatkom decembra sa na výročnom samite v Londýne zúčastnili maďarský predseda vlády Viktor Orbán a Péter Szijjártó, minister zahraničných vecí. Úloha NATO, zabrániť tretej svetovej vojne, vojenskou obranou európskeho kontinentu, bola počas studenej vojny dobre vyriešená a mocenské vzťahy z roku 1945, prinajmenšom v Európe, pretrvávali až do kolapsu socializmu.



Míľniky v živote Aliancie"


  • v roku 1966 bolo vystúpenie Francúzska z vojenskej organizácie NATO (pripojilo sa až v roku 2009), ale zostalo v politickej organizácii, čím sa centrum o rok neskôr presťahovalo do Belgicka.

  • 1990 bol tiež významným rokom, keď sa bývalá NDR stala členom NATO, keď sa zlúčila s NDR. 

  • 1991 sa Rusko po prvýkrát zúčastnilo na zasadnutí Severoatlantickej rady pre spoluprácu NATO.

  • 1992 organizácia poskytla pomoc OSN v juhoslovanskej vojne.

  • 1994 sa začalo Partnerstvo za mier.

  • 1997 bola v Paríži podpísaná dohoda medzi NATO a Ruskom.

  • 1999 NATO začalo letecké útoky v Kosove bez mandátu OSN.

  • 2008 Rusko prerušilo svoju vojenskú spoluprácu s organizáciou.


Asi najúspešnejšou kapitolou v histórii NATO je spolupráca so Spolkovou republikou Nemecka. Desať rokov po skončení druhej svetovej vojny sa vytvorila nemecká armáda Bundeswehr, demokratická sila vzdialená od pruských tradícií, kde bol výstižným výrazom slogan - vojak v „občianskej uniforme“.


Dnes sa NATO jednoznačne stalo najdôležitejším federálnym systémom bezpečnostnej politiky na svete. Počet aktívnych vojenských síl sa blíži k dvom miliónom, s viac ako 2 300 bombardérmi, tímovými letkami a stíhacími lietadlami, 2 500 bojových a stíhacích lietadiel a 3 300 bojových vrtuľníkov. Počet tankov presahuje 7 100 a počet obrnených jednotiek je až 24 tisíc. To všetko znamená, že NATO - jasne pod vedením USA - je oveľa silnejšie ako sú čínske alebo ruské ozbrojené sily.


Zároveň však Spojené štáty zodpovedajú za veľkú väčšinu finančných výdavkov na obranu, z ktorých asi tri štvrtiny viedli k rozdielnym názorom na oboch stranách Atlantiku.


Po páde Sovietskeho zväzu a socialistického svetového systému sa pozornosť USA zamerala na Čínu, čo sa prejavilo v celej americkej politike a rozmiestnení amerických vojsk.


Siedme výročie samitu vodcov v Londýne trvalo tri hodiny. Transatlantická debata sa stala veľkolepou, keďže vedenie USA a európske členské štáty mali rozdielny pohľad na súčasné a budúce výzvy. V dôsledku Brexitu mali Paríž a Berlín iný pohľad na budúcnosť vrátane jej úlohy. Francúzsko, ktoré sa vyhlasuje za víťaza druhej svetovej vojny, stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN a jadrovú veľmoc, chce zachovať všetky rozhodnutia v rámci národnej sféry a snaží sa Britov zbaviť európskych vojenských štruktúr. Je už zrejmé, že Londýn sa chce kompenzovať v NATO ihneď po odchode z Európskej únie.


Kto nás zradil ešte pred tým, ako začala II.sv vojna... Odtajnené dokumenty SSSR
31 | 12 | 2019 | Dominik Simon

V dôsledku politiky USA, členské štáty doteraz zvýšili svoje vojenské výdavky asi o 100 miliárd dolárov a tento rast do roku 2024 dosiahne  celkom sumu 400 - 500 miliárd dolárov.


Jedným zo zaujímavých aspektov rozhovorov v Londýne bolo to, že súčasná lisabonská koncepcia je založená na Lisabonskej dohode z roku 2010. Zároveň sa však nikto nechcel odvážne upozorniť na potrebu nového konceptu vzhľadom na súčasné rozdiely. Novým prvkom stretnutia bola zmienka o čínskej hrozbe. Čína je v súčasnosti po Spojených štátoch druhým najsilnejším svetovým hráčom na svete a s plnou parou napreduje.


Konflikty na Kryme a Donbase vyústili do stretov medzi dvoma členskými štátmi OBSE. NATO zvýšilo svoju prítomnosť pri ruských hraniciach v pobaltských štátoch, Poľsku, Rumunsku a Bulharsku. V posledných rokoch, čiastočne v dôsledku poľskej politiky, sa vojenská prítomnosť USA v Európe zvýšila. Zároveň sa tri zo štyroch vyšehradských štátov - Češi, Slováci a Maďari - cítia najmenej ohrození práve Ruskom.


NATO v súčasnosti nemá odpoveď na výzvy na juhu, a to by si vyžadovalo najmä Taliansko, Španielsko a Grécko. Dohodlo sa, že na riadenie migrácie by sa mal podporovať Blízky a Stredný východ. Je tiež zrejmé, že bez USA dnes Európa nebude schopná čeliť výzvam Ruska ani Číny.


Maďarsko sa v posledných rokoch úspešne zúčastňovalo na vojenských operáciách NATO. Napríklad na Balkáne, ktorý je pre nich životne dôležitý, v Iraku a Afganistane. Maďarsko podporuje kresťanov v Gruzínsku a Jordánsku. Cieľom maďarskej vlády je vytvoriť fungujúcu stredoeurópsku divíziu. Chorváti už signalizovali svoju spoluprácu a Maďarsko čaká na pripojenie slovenských a slovinských síl. Zvyšuje tiež počet vojakov v kosovskej oblasti.


Dvadsať rokov po vstupe do NATO maďarská armáda spĺňa požiadavky organizácie, pokiaľ ide o výcvik, zručnosti a jazykové vzdelávanie. Zo študenta sa tak stal platný člen.


Taiwanský šéf generálneho štábu zomrel pri havárii vrtuľníka
Taiwanský náčelník generálneho štábu Shen Yi-ming bol medzi ôsmimi ľuďmi, ktorí zomreli pri pokuse o núdzové pristátie vojenského vrtuľníka v horách, informuje o tom vojenský hovorca. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár