Najnovšia štúdia odhalila, že Kuba je najviac udržateľne rozvinutou krajinou na svete. Avšak na ktorom mieste je Slovensko?
31 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Podľa najnovšej správy, ktorá bola zverejnená v nedeľu, je Kuba najviac udržateľne rozvinutou krajinou na svete. Podľa čoho boli vypočítané výsledky a na ktorom mieste skončilo Slovensko?


Socialistický ostrov predbehol vyspelé kapitalistické krajiny vrátane Británie a Spojených štátov, ktoré vytvorili Kube represívnu šesťdesiatročnú hospodársku blokádu.

Index trvalo udržateľného rozvoja (SDI), navrhnutý antropológom a autorom Dr Jasonom Hickelom, vypočítava svoje výsledky delením skóre „ľudského rozvoja“ národa, ktoré sa získavajú zo štatistiky o očakávanej dĺžke života, zdraviu a vzdelaní a „ekologického prekročenia“ (miera, do akej uhlíková stopa na obyvateľa prekračuje prirodzené limity Zeme).

Krajiny so silným ľudským rozvojom a nižším dopadom na životné prostredie dosahujú vysoké skóre, ale krajiny s horšou priemernou dĺžkou života a mierou gramotnosti, ako aj tie, ktoré prekračujú ekologické limity, sú výrazne nižšie.

SDI bol vytvorený na aktualizáciu indexu ľudského rozvoja (HDI), ktorý vyvinul pakistanský ekonóm Mahbub ul Haq. HDI berie do úvahy očakávanú dĺžku života, vzdelanie a hrubý národný dôchodok na obyvateľa, ale ignoruje zhoršovanie životného prostredia.

Na základe najnovších údajov je od roku 2015 na prvom mieste Kuba so skóre 0,859.

Zo 163 krajín, ktoré sa nachádzajú v zozname, Slovensko skončilo až na 153 mieste, avšak nemusíme smútiť, pretože za nami skončili aj také veľmoci, ako USA (159) či Kanada (158). Na poslednom mieste skončil Singapur.

Celý zoznam si môžte pozrieť na tomto linku.

„Američania musia opustiť región“: Irán tvrdí, že 1. spoločné cvičenia s Čínou a Ruskom posiela jasný odkaz pre USA
Iránske spoločné námorné cvičenia s Ruskom a Čínou vysielajú jasný odkaz pre Spojené štáty a ich spojencov, aby si držali odstup od ich regiónu, uviedol iránsky veliteľ námorných síl. Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Marek Molnár