„Američania musia opustiť región“: Irán tvrdí, že 1. spoločné cvičenia s Čínou a Ruskom posiela jasný odkaz pre USA
30 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Iránske spoločné námorné cvičenia s Ruskom a Čínou vysielajú jasný odkaz pre Spojené štáty a ich spojencov, aby si držali odstup od ich regiónu, uviedol iránsky veliteľ námorných síl.


"Éra Američanov v tomto regióne sa skončila a musia tento región postupne opustiť," vyhlásil miestny veliteľ iránskeho námorníctva admirál Hossein Khanzadi.

Uskutočňuje sa trojstranné námorné cvičenie s cieľom „zvýšiť bezpečnosť v regióne.“ Okrem toho sme však vyslali „veľmi dôležitý odkaz“ pre USA „a ich spojencov“, dodal admirál.

Irán už v minulosti otvorene varoval iné štáty pred zasahovaním do súčasných manévrov: „Akékoľvek plavidlo alebo lietadlo, ktoré vstúpi do oblasti manévrov, bude zasiahnuté.“

Po náraste napätia v oblasti Perzského zálivu – okrem iného v dôsledku útokov na tankery a saudskoarabskú ropnú infraštruktúru – vyslali Spojené štáty do tohto regiónu ďalších svojich vojakov a dodatočné systémy protivzdušnej obrany.

V roku 2017 Irán vykonal spoločné námorné cvičenie s Čínou neďaleko strategického Hormuzského prielivu pri vstupe do Perzského zálivu, ktorým prechádza takmer tretina všetkej ropy vyvážanej po mori.

Meteor? UFO? Záhadná ohnivá guľa preletela nočnou oblohou (VIDEO)
Ohnivá guľa, ktorá preletela nočnou oblohou, bola zachytená vo viacerých videách obyvateľmi ostrovu Guam. Avšak aký je pôvod tohto objektu? Čítať ďalej
29 | 12 | 2019 | Marek Molnár