Sýria plánuje žalovať USA za „kradnutie“ jej ropy
27 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Sýrska vláda uvažuje, že bude na medzinárodnom súde žalovať Spojené štáty za „kradnutie“ sýrskej ropy, prehlásila poradkyňa sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.


"Sýria skúma možnosť podať medzinárodnú súdny žalobu proti Spojeným štátom americkým, pretože kradnú sýrsku ropu," uviedla poradkyňa prezidenta Bouthaina Shaaban v rozhovore pre televíziu Al-Mayadeena.

Po prekvapujúcom oznámení, že sa americké jednotky v októbri stiahli zo Sýrie, prezident USA Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty budú chrániť sýrske ropné polia pred ISIS.

Prezident Trump tvrdil, že USA prevzali kontrolu nad ropou na Blízkom východe. Zdôraznil, že „USA zabezpečili ropu a bojovníci ISIS sú teraz dvojnásobne odstrašení“.

Americký prezident bližšie nevysvetľoval, čo myslí „zabezpečením ropy“, ale špekulácie o jeho vyhlásení predpokladajú, že hovoril o špeciálnych silách USA, ktoré kontrolujú ropné a plynové polia v Deir Ezzor, ropná oblasť Sýrie.

VIDEO: Najnovší ruský ľahký protilietadlový systém zvládol poslednú skúšku
Ruská armáda testovala nový ultraľahký protilietadlový systém s názvom Gibka-S. Nové vozidlo prešlo štátnymi skúškami a zasiahlo falošné ciele so špičkovou presnosťou. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár