Rusko môže dokončiť Nord Stream 2 za niekoľko mesiacov
27 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Rusko je napriek americkým sankciám schopné dokončiť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 počas niekoľkých mesiacov. Disponuje totiž plavidlami na kladenie potrubia, ktoré sú na to potrebné. V rozhovore, ktorý dnes odvysielala televízia Rossija 24, to povedal ruský minister energetiky Alexander Novak. Informuje portál eurozprávy.cz. Americké sankcie sú namierené práve proti prevádzkovateľom lodí, ktoré majú na starosti kladenie potrubia v mori. 


Minister tak potvrdil skoršie slová ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, podľa ktorého americké sankcie nepredstavujú "žiadnu katastrofu" a projekt bude za niekoľko mesiacov hotový. Nord Stream 2 má po dne Baltského mora privádzať plyn z Ruska do Nemecka.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal zákon, ktorý zahŕňa uvalenie sankcií na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2. Švajčiarsko-holandská spoločnosť Allseas uviedla, že kvôli tomuto zákonu pozastavila kladenie potrubia pre Nord Stream 2. Firma prevádzkuje lode, ktoré sa touto činnosťou zaoberajú.

Spojené štáty tvrdia, že im ide o ochranu európskych záujmov pred príliš veľkým vplyvom Ruska. Nemeckí komentátori ale za postupom Washingtonu vidia predovšetkým snahu presadiť sa na európskom trhu s americkým zemným plynom. Ten je ale teraz oproti tomu ruskému drahší.

Medvedev začiatkom tohto týždňa nariadil svojej vláde vypracovať odvetné opatrenia za americké sankcie proti plynovodu Nord Stream 2. Sankcie označil za krok, ktorý je "namierený proti hospodárskej súťaži" a ktorý nezodpovedá zásadám medzinárodného práva a obchodu.

Americký veľvyslanec v Berlíne hrozí novými sankciami proti európskym firmám
Dostavba plynovodu Nord Stream 2 a následná preprava ruského plynu cez tento plynovod, môže mať za následok sankcie na zúčastnené európske podniky. Takto varoval európske firmy v rozhovore pre magazín Focus, americký veľvyslanec v Berlíne, Richard... Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič