Americký veľvyslanec v Berlíne hrozí novými sankciami proti európskym firmám
04 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Dostavba plynovodu Nord Stream 2 a následná preprava ruského plynu cez tento plynovod, môže mať za následok sankcie na zúčastnené európske podniky. Takto varoval európske firmy v rozhovore pre magazín Focus, americký veľvyslanec v Berlíne, Richard Grenelle. Ten kritizoval projekt plynovodu a povedal, že “z amerického pohľadu nepredstavuje samotný plynovod iba samotné riziko prepravy zemného plynu, ale je tu aj zvýšené riziko sankcií.” Európa je však proti požiadavkám USA nateraz jednotná.


Diplomat už aj v minulosti vyslovil podobné hrozby voči firmám zapojeným do výstavby tohto nadnárodného projektu plynovodu. V liste, ktorý v januári Grenell poslal nemeckým spoločnostiam povedal, že by mali zvážiť nebezpečenstvoa „významné“ sankcie, ktoré riskujú tým, že sa podieľajú na budovaní tohto plynovodu. Nemeckí politici však jeho slová ostro odsúdili a médiami prebehla prudká vlna kritiky na jeho vyjadrenia.


Hrozby veľvyslanca prišli len deň po tom, čo americký minister energetiky Rick Perry vyhlásil, že ruské dodávky plynu sú nespoľahlivé. Reagoval tým na vlastné slová o výhodách amerických zásielok skvapalneného zemného plynu (LNG). Perry vo svojom vystúpení uviedol, že Washington ponúka bezpečnosť a prináša "slobodu" pre Európu. Pričom aj naďalej podnecuje Trumpovú administratívu manipulovať s európskou zahraničnou politikou proti vývozu plynu z Ruska. 


Zdá sa, že EÚ sa neochotne vzďaľuje od termínu dokončenia plynovodu Nord Stream 2, ktorý má viesť z Ruska do Nemecka pozdĺž Baltského mora.


V piatok rakúsky kancelár Sebastian Kurz zopakoval svoju podporu projektu na ktorom sa zúčastňuje aj rakúska OMV.  Ďalší investor projektu, francúzska energetická spoločnosť Engie, uviedol, že Európa by mala diverzifikovať svoje dodávky energie. Šéf spoločnosti Global LNG, Gordon Waters, zdôraznil, že americký LNG je medzi energetickými zdrojmi iba doplnkom k dodávkam ruského plynu, ale určite nie jeho náhradou. 


Možná nástupkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, Annegret Kramp-Karrenbauer, povedala, že Berlín podporuje Nord Stream 2. Vyjadrila sa tak aj napriek tomu, že predtým nebola najväčším fanúšikom tohto projektu a zdôraznila, že „cesta späť už nie je.“


Najmenej dve nemecké firmy, Wintershall a Uniper, podpísali finančné dohody na tento projekt, ktorý je kontrolovaný ruským energetickým gigantom Gazprom. Okrem spomínaných Engie a OMV, zoznam európskych investorov zahŕňa aj britsko-holandskú energetickú spoločnosť Royal Dutch Shell.


Predpokladá sa, že plynovod bude dokončený do konca tohto roka. Akonáhle bude uvedený do plnej prevádzky, zdvojnásobí súčasnú kapacitu potrubia o 55 miliárd kubických metrov plynu ročne.


LNG je podstatne drahší ako plyn z plynovodu z Ruska a Nórska, ktoré sú v súčasnosti dvomi hlavnými vývozcami plynu do Európy. Niektoré krajiny EÚ - najmä Poľsko a pobaltské štáty - sú však ochotné platiť prémiu, aby mohli diverzifikovať svoje dodávky.