Rusko a Ukrajina sa v princípe dohodli na tranzite plynu, tvrdí Šefčovič
20 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Pre Úniu, ktorá rokovania sprostredkovala, ide o dôležitú otázku, keďže niekoľko členských štátov je závislých od plynovej infraštruktúry vedúcej z Ruska cez Ukrajinu.


Moskva a Kyjev sa vo štvrtok počas rokovaní v Berlíne dohodli na tranzite ruského zemného plynu do EÚ cez Ukrajinu. S odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroša Šefčoviča o tom informovala agentúra DPA.


"Som veľmi rád, že po mimoriadne intenzívnych rozhovoroch môžem vyhlásiť, že v princípe bola dosiahnutá dohoda vo všetkých kľúčových bodoch," povedal Šefčovič. Detaily týkajúce sa dohody, ktorá zatiaľ nebola zverejnená, by mali byť podľa jeho slov prediskutované v piatok.


Rusko nezastaví tranzit plynu cez Ukrajinu, keď začne fungovať Nord Stream 2, prehlásil Putin
Spustenie plynovodu Nord Stream 2 neznamená, že Rusko zastaví tranzit plynu cez Ukrajinu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin v piatok. Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Predstavitelia Ruska a Ukrajiny sa vo štvrtok stretli v Berlíne, aby dosiahli novú dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu ešte pred tým, ako momentálne platná dohoda vyprší 31. decembra.


Pre Úniu, ktorá rokovania sprostredkovala, ide o dôležitú otázku, keďže niekoľko členských štátov je závislých od plynovej infraštruktúry vedúcej z Ruska cez Ukrajinu.


Vzhľadom na to, že na budúci rok by mali byť do prevádzky uvedené hneď dva nové ruské plynovody obchádzajúce územie Ukrajiny, snažil sa Kyjev v rámci rokovaní uzavrieť s Moskvou dlhodobú dohodu o tranzite.


Vzťahy Ruska a Ukrajiny sa vyostrili po tom, ako Moskva v roku 2014 anektovala Krymský polostrov.


USA svojimi sankciami proti "Nord Stream - 2" uškodia samy sebe!
Sankcie, ktoré chcú USA prijať proti "Nord Stream - 2", nezastaví jeho výstavbu, ale rozhádaju USA a Nemecko, píše politický analytik Eugene Rumer vo svojom článku pre Politico. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Ján Prokop