Rusko nezastaví tranzit plynu cez Ukrajinu, keď začne fungovať Nord Stream 2, prehlásil Putin
06 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Spustenie plynovodu Nord Stream 2 neznamená, že Rusko zastaví tranzit plynu cez Ukrajinu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin v piatok.


Počas stretnutia s nemeckými obchodnými vedúcimi pracovníkmi v Soči ruský prezident prehlásil: „Plynovod Nord Stream 2 už takmer dokončený. Jeho uvedenie do prevádzky umožní zdvojnásobenie dodávok ruského plynu cez baltskú trasu.“

Putin ďalej vyhlásil: „Bude to ďalší príspevok k uspokojeniu dopytu v Nemecku a ďalších krajinách.“  Ruský prezident tiež dodal, že Nord Stream 2 „je čisto komerčným projektom“ a vláda sa na ňom nezúčastňuje.

"Mnohokrát som povedal a chcel by som to ešte raz zopakovať, projekt Nord Stream 2 neznamená, že Rusko má v úmysle zastaviť tranzit plynu cez Ukrajinu," uviedol Putin.

Projekt Nord Stream 2, ktorý bol navrhnutý na dodávku ruského zemného plynu do Nemecka a pre ďalších európskych zákazníkov, by mal začať fungovať v polovici budúceho roka. Potrubie, ktoré vedie z ruského pobrežia Baltského mora do Nemecka, dodá do Európy ročne 55 miliárd metrov kubických plynu.

S viac ako 50 percentami dodávok ruského plynu do EÚ, ktoré tradične prechádzajú cez Ukrajinu, bol Nord Stream 2 (čo je rozšírenie plynovodu Nord Stream) vybudovaný ako doplnková trasa na zabezpečenie stabilných dodávok do EÚ.

Podľa Putina je Nemecko jedným z hlavných ruských hospodárskych partnerov a Moskva sa snaží o ďalšie posilnenie vzájomných väzieb.

„Veľmi si ceníme pragmatizmus nemeckého podnikania, ochotu spolupracovať a snažíme sa ďalej rozvíjať dvojstranné vzťahy s cieľom splniť dlhodobé záujmy oboch krajín,“ dodal na záver ruský prezident.

VIDEO: Raketa Sojuz odštartovala svoj let do vesmíru z Baikonuru
Ruská nosná raketa Sojuz 2.1a úspešne odštartovala z kozmodrómu Baikonur v Kazachstane, pričom jej účelom je dodať život podporujúci náklad pre posádku na medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár