Politické vydieranie v Maďarsku sa začína stávať populárnym
20 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Je ťažké interpretovať vznikajúci škandál Zsolta Gréczyho inak, než ako sa maďarská politika poučila z Borkaiho aféry. Odteraz sa na ničenie oponentov môže použiť najintímnejšie súkromie politikov. Informuje portál 24.hu.


Hovorca frakcií Demokratickej koalície Zsolt Gréczy, v posledných dňoch čoraz viac čelí rôznym obvineniam po tom, ako sa začali šíriť jeho čoraz "vážnejšie" fotografie. Parlamentná asistentka z krajne pravicovej strany totiž obvinila politika, že ju obťažuje nežiadúcimi, ale nie sexuálnymi správami. Neskôr sa objavili intímne a potom aj pornografické obrázky, zobrazujúce Gréczyho. Tie do redakcií médií rozoslal anonym, ktorý tvrdil, že fotky posielal dotyčnej asistentke, čím ju obťažoval.


Metodika - anonymné odkazy, nahé obrázky - sú podobné sexuálnemu škandálu primátora mesta Győru, Zsolta Borkaiho a môžu vyvolať podobnú reakciu verejnosti, ako to bolo v jeho prípade.


Primátor Győru po škandále s kokaínom a prostitútkami na jachte vo funkcii skončil
Zsolt Borkai , primátor mesta Győr, v otvorenom liste adresovanom občanom mesta oznámil, že odstúpi v piatok do 16.00 h. Starosta, ktorý už opustil vládnu stranu Fidesz, pretože bol zapletený do škandálu s prostitútkami a drogami. Svoju rezignáciu... Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | redakcia

V prípade bývalého politika Fideszu, nebolo škandalózne to, že mal penis a v prípade potreby ho použil. Prípad Borkaiho otriasol krajinou z troch hlavných dôvodov:




  • jeden je ten, že bol podozrivý zo sexu s prostitútkami na fotografiách, čo je v Chorvátsku, kde boli fotografie nasnímané, trestné.

  • Druhým je to, že je ťažké kombinovať kresťansko-konzervatívne hodnoty vyjadrené Fideszom-KDNP, keď jeden z jej hlavných predstaviteľov má sex s prostitútkami počas orgií.

  • Tretím je samozrejme to najdôležitejšie, že Borkai bol obvinený z hrubej korupcie  a jeho komplici boli na rovnakej jachte. Niektoré z týchto príbehov boli známe už dlhší čas, ale sexuálne fotky opäť poukazovali na to, či primátor mesta Győr žije podľa štandardu, ktorý si môže dovoliť starosta zo svojho zákonného príjmu.


O Gréczyho prípade je však aj naďalej dosť málo informácií. Verejnosť mohla vidieť na fotografiách možno viac, ako by si niektorí želali, ale nenasledovala už žiadna konkrétna správa, ktorá by tieto skutočnosti nejakým spôsobom dokazovala. V skutočnosti niektoré obrázky očividne nevyfotil on sám, ale niekto, kto bol na mieste incidentu prítomný. Je ťažké povedať, či Zsolt Gréczy obťažoval niekoho konkrétneho, kým nebudeme poznať podrobnosti prípadu, ale iba obrázky vytrhnuté z kontextu.


V skutočnosti bude pre Gréczyho ťažké vystúpiť na verejnosti po odhalení takýchto fotografií. To, čo zatiaľ vieme, však nepreukazuje obťažovanie a všetko čo sa na obrázkoch objavuje, je striktne súkromná záležitosť politika. Nie je náhoda, že tajne zaznamenané sexuálne video starostu Tamása Wittinghoffa z Budaörs nemalo zamýšľané následky. Politik bol aj napriek tomu znovuzvolený a s ešte väčšou popularitou.


Keby Gréczy skutočne posielal fotografie svojich genitálií komukoľvek, musel by pravdepodobne opustiť politiku a to je to najmenej, čo ho čaká. Stále sa to však môže klasifikovať ako lož, keďže zatiaľ neboli nijako tieto fotografie potvrdené.


Najsmutnejšou vecou súčasného stavu je však to, že z dôležitých okamihov v komunálnych voľbách sa otázka súkromného vydierania stáva tradíciou.


Rušný život starostu mesta Györ: Prostitútky, alkohol, kokaín či sexuálne orgie na internete!
Starosta mesta Györ, člen konzervatívnej strany maďarského premiéra, prekonal škandál, ktorý by máloktorý politik zvládol. Otca rodiny zachytili kamery na jachte s prostitútkami, kokaínom a alkoholom. Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | Ján Prokop