Primátor Győru po škandále s kokaínom a prostitútkami na jachte vo funkcii skončil
10 | 11 | 2019 I redakcia

Zsolt Borkai , primátor mesta Győr, v otvorenom liste adresovanom občanom mesta oznámil, že odstúpi v piatok do 16.00 h. Starosta, ktorý už opustil vládnu stranu Fidesz, pretože bol zapletený do škandálu s prostitútkami a drogami. Svoju rezignáciu zdôvodnil tým, že prevzal zodpovednosť za svoje chyby a nechce byť prekážkou v ďalšom rozvoji mesta. Píše portál 24.hu.


13. októbra Borkaiho znovu zvolili do funkcie starostu, napriek tomu, že v predvolebnom kampani prenikli na verejnosť fotografie a video orgií na luxusnej jachte v Chorvásku, ktorých sa politik zúčastnil. Inauguračné zasadnutie Valného zhromaždenia mesta sa uskutoční vo štvrtok, pričom Borkai zloží prísahu. V piatok o 16.00 h odstúpi ako starosta.

Rušný život starostu mesta Györ: Prostitútky, alkohol, kokaín či sexuálne orgie na internete!
Starosta mesta Györ, člen konzervatívnej strany maďarského premiéra, prekonal škandál, ktorý by máloktorý politik zvládol. Otca rodiny zachytili kamery na jachte s prostitútkami, kokaínom a alkoholom. Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Ešte pred komunálnymi voľbami portál 24. hu napísal, že „vodcovia Fideszu“ očakávajú Borkaiho rezignáciu do niekoľkých týždňov, aj keby voľby vyhral:

"Aj keď vyhrá nedeľné voľby, bude musieť do niekoľkých týždňov rezignovať" Uviedol zdroj z prostredia vedenia vládnej strany.

Napriek tomu, že bolo zrejmé, že sexuálny škandál a podozrivé transakcie pošpinia jeho dobré meno, Borkai tesne po voľbách oznámil, že odchádza iba z Fideszu, pričom mesto chce viesť na nasledujúcich päť rokov.

Politik, bývalý gymnasta, olympijský šampión a bývalý prezident MOB, teraz vo svojom liste adresovanom Győru píše:

"Viem a dúfam, že všetci čoskoro zistia, že sú to ohovárania, alošné informácie na falošnom blogu, ktoré tlač nekontrolovateľne prevzala. Bohužiaľ, informácie na online platformách a sociálnych médiách mnohí vnímajú ako skutočnosť, bez toho, aby spochybňovali ich pravdivosť.

To neúmyselne slúži zámeru „vrahov charakteru“, ktorí sa schovávajú v pozadí. Dnes som terčom ja, zajtra to bude niekto iný, pokiaľ nikto neobmedzí šírenie nepravdivých správ, škodlivých predpokladov založených na dohadoch."

Poukazuje tiež na to, že za blogom určite nie je len jeden človek, nazývaný „diablov advokát“.

"Nemyslite si, že je to pomsta jednej osoby, „diablov advokát“ neexistuje. Podľa môjho názoru to bola starostlivo vymyslená, profesionálne pripravená pasca, z ktorej dúfali, že získajú významné politické alebo materiálne výhody. Všetky klamstvá stavali na mojej jedinej chybe (Borkai nepoprel orgie na jachte), aby boli dôveryhodní.

VIDEO: Starostu "súdil" rozzúrený dav! Priviazali ho o auto a ťahali ulicami dediny
Jedenásť ľudí bolo vzatých do väzby v Las Margaritas v mexickom štáte Chiapas potom, čo starostu obce rozzúrený dav vytiahol z jeho kancelárie. Miestni farmári ho priviazali ho za dodávku a ťahali ulicami dediny. Starosta Jorge Luisa Escandón... Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | SITA / René Skalný


Nie som na to pyšný a chcem sa ospravedlniť každému, kto sa vo mne sklamal. Mnohokrát som za to bol potrestaný - ale všetky ostatné špinavosti sú neopodstatnené. Som športovec, nikdy som nedrogoval a nie  som korupčník.  Zúčastnil som sa tohto výletu na vlastné náklady, nekradol som, ani som nepodvádzal."

Povedal, že jeho politickí oponenti tým, že spochybňujú regulérnosť volieb. Vraj tiež chceli znemožniť mesto, zdržali hlasovanie, a preto dvakrát prepočítali hlasy. Okrem toho nielen on, ale aj jeho rodinní príslušníci sa stali „cieľmi“, ktorými Borkai nechce aby boli vystavení.

"Želám si, aby v budúcnosti prevzal moju stoličku niekto, kto je hodný vedenia nášho milovaného mesta." Uzatvára svoj list ex-starosta.

Ako sa dalo očakávať, vedeniu vládnucej strany prinajmenšom nevadí rezignácia starostu. Vedúci kancelárie predsedu vlády Gergely Gulyás na tlačovej konferencii okomentoval správu stručným "Heuréka!"