India úspešne otestovala nadzvukové rakety stredného doletu BrahMos
17 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Nadzvuková riadená raketa stredného doletu BrahMos, ktorú vyvinuli spoločne India a Rusko, bola v utorok úspešne odpálená z odpaľovacej plochy Chandipur na východnom pobreží Indie.


Raketa BrahMos, ktorá je opísaná ako najrýchlejšia nadzvuková raketa na svete, môže údajne preletieť až 500 kilometrov. Môže byť vystrelená z pevniny, ale aj z lietadiel, lodí a ponoriek. Vývojári sa pochválili s neuveriteľnou presnosťou až 99,99 percent.

Podľa predchádzajúcich správ India plánuje namontovať univerzálnu raketu na viac ako 40 svojich stíhačiek Su-30 MKI. Schopnosť lietadla prejsť veľké vzdialenosti a byť natankované vo vzduchu by umožnila použitie rakety BrahMos na zasiahnutie rôznych cieľov po celej južnej Ázii.



V posledných rokoch India aktívne propaguje svoje raketu aj iným krajinám v regióne. Naí Dillí momentálne vedie rozhovory s Filipínami o predaji zbrane Manile. Podľa správ bude dohoda dokončená budúci rok.

Filipínska armáda vyhlásila, že je ochotná kúpiť rakety na posilnenie pobrežnej obrany krajiny. India okrem iných krajín dodáva rakety BrahMos aj do Vietnamu a Thajska.

VIDEO: Rusko otestovalo balistickú raketu krátkeho dosahu Iskander
Ruská armáda testovala taktický raketový systém Iskander a úspešne zničila "nepriateľský cieľ". Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Marek Molnár