Bývalého pakistánskeho prezidenta Parvíza Mušaráfa odsúdili na trest smrti v prípade vlastizrady
17 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušaráf bol v prípade velezrady odsúdený na smrť. Dnes už dôchodca Mušaráf bol pred niekoľkými rokmi, po svojom odchode z krajiny súdený v svojej neprítomnosti. Informuje o tom spravodajská stanica RT.


Špeciálny súd v Islamabade podporil trest smrti rozdielom hlasov 2: 1. Mušaráf, bývalý generál v dôchodku, ktorý bol v Pakistane pri moci desať rokov, bol obvinený z rozvracania pakistanskej ústavy, s cieľom udržať sa pri moci.


Súd vyhlásil rozsudok s týždňovým oneskorením, keď sa pakistanská vláda a advokáti Mušaráfa pokúsili o posledný pokus prípad ešte ďalej predĺžiť. Súd sa začal v roku 2013. Proti rozhodnutiu je ale ešte stále možné sa odvolať.


Od straty moci v roku 2008, žije Mušaráf  v exile. V roku 2013 sa vrátil do Pakistanu, aby sa zúčastnil všeobecných volieb. Bol však uväznený v súvislosti s jeho rozhodnutím uložiť výnimočný stav v roku 2007. Nasledujúci rok mu bolo dovolené znovu opustiť krajinu, aby vyhľadal lekárske ošetrenie. Odvtedy sa do krajiny nevrátil.


Sýria chce, aby sa o povojnovú obnovu krajiny postarali čínske spoločnosti
Proces povojnovej obnovy zničenej Sýrie sa už začal, ale podľa sýrskeho prezidenta Bašára Asada potrebuje na jej rozšírenie Damask ďalšie investície. Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Marek Molnár