VIDEO: Prvý železničný most spájajúci Rusko a Čínu má posunúť obchod na nové maximum
16 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Výstavba dlho očakávaného železničného mosta medzi Ruskom a Čínou bude podľa ruského prezidentského vyslanca Jurijho Trutneva dokončená do konca budúceho roka.


Očakáva sa, že viac než kilometrový most, ktorý spája Ďaleký východ Ruska s najsevernejšou čínskou provinciou Heilongjiang posunie bilaterálny obchod na nové maximá.

Projekt je zameraný na rozvoj medzinárodného koridoru, ktorý prepojí severovýchodné železničné siete Číny s ruskými sibírskymi železničnými sieťami, informuje o tom Li Huachao, hlavný inžinier čínskej železničnej mostnej inžinierskej skupiny.



Ambiciózny projekt za 300 miliónov dolárov začal v decembri 2016 a na konci mája tohto roku sa obidve časti mohutného mosta s vystuženými káblami spojili.

„Most má pre nás strategický význam. Pre náš región je veľmi dôležitý,“ uviedol počas slávnostného ukončenia projektu guvernér ruského regiónu Vasily Orlov.

Drsné poveternostné podmienky v chladnom regióne už roky bránia cezhraničnému obchodu, avšak vďaka tomuto ambicióznemu projektu je tento problém vyriešený. Po spustení cesty by sa mohol objem nákladu 8-násobne zvýšiť na 4 milióny ton, prehlásil ruský minister pre rozvoj Ďalekého východu Alexander Kozlov.

VIDEO: Rusko a Čína dokončili svoj prvý cezhraničný diaľničný most
Na Ďalekom východe bola cez rieku Amur dokončená výstavba mosta, ktorý spája Rusko a susednú Čínu. Tento most je historicky prvým svojho druhu medzi oboma štátmi a je určený na posilnenie hospodárskych vzťahov. Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Marek Molnár