Sýria chce, aby sa o povojnovú obnovu krajiny postarali čínske spoločnosti
16 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Proces povojnovej obnovy zničenej Sýrie sa už začal, ale podľa sýrskeho prezidenta Bašára Asada potrebuje na jej rozšírenie Damask ďalšie investície.


"Pri začatí obnovy vo väčšine oblastí, sme taktiež začali aj rozhovory s mnohými čínskymi spoločnosťami, ktoré majú skúsenosti s rekonštrukciou," uviedol sýrsky prezident v rozhovore pre televíziu Phoenix.

Asad tiež poznamenal, že „najdôležitejšou etapou a najväčšou výzvou je úplné obnovenie hospodárskeho cyklu“.

„Dúfame, že čínske spoločnosti začnú študovať a podporovať sýrsky trh, ktorý sa rýchlo vylepšuje z hľadiska bezpečnosti," dodáva prezident.

Podľa sýrskeho lídra je „nevyhnutné“ začať diskutovať o investičných príležitostiach, pretože „je dobre známe, že obnova krajín, ktoré sú úplne alebo čiastočne zničené vojnou, je veľmi výnosná a má vysokú návratnosť investícií“.

"Tento postup sa neobmedzuje iba na pôžičky alebo poskytovanie pomoci bez návratnosti, je to zisková investícia v každom slova zmysle. Obe strany diskutujú o spôsoboch, ako sa čínske firmy vyhnú sankciám a získajú prístup na sýrsky trh," dodal na záver Asad.

Turecko by na americké sankcie mohlo odpovedať zavretím leteckej základne Incirlik, ktorú používa USA, pohrozil Erdogan
Ankara má možnosť zatvoriť leteckú základňu Incirlik, ktorú používajú sily USA / NATO, ako odvetu voči akýmkoľvek ďalším sankciám proti Turecku, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Marek Molnár