Turecko by na americké sankcie mohlo odpovedať zavretím leteckej základne Incirlik, ktorú používa USA, pohrozil Erdogan
16 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ankara má možnosť zatvoriť leteckú základňu Incirlik, ktorú používajú sily USA / NATO, ako odvetu voči akýmkoľvek ďalším sankciám proti Turecku, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.


Erdogan vyhlásil, že letecká základňa, ktorá sa nachádza v Adane, môže byť uzavretá tak isto ako aj radarová stanica Kurecik v provincii Malatya. Na základni Kurecik je umiestnený radar včasného varovania inštalovaný americkou armádou, ktorý hrá strategickú úlohu v NATO pri odhaľovaní balistických rakiet.

"Ak to bude potrebné, zatvoríme Incirlik," pohrozil Erdogan pre televíziu Haber.



"Ak nám hrozia vykonávaním týchto sankcií, budeme samozrejme odpovedať," ďalej uviedol turecký prezident.

Túto hrozbu už predtým vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu, pri rozhovore pre kanál Haber o rezolúcii arménskej genocídy, ktorú schválil Senát USA.

Americkí senátori v stredu podporili zákon, ktorý by umožnil sankcionovať Turecko za nákup ruského systému vzdušnej obrany S-400 a taktiež za vojenskú operáciu proti Kurdom v severnej Sýrii.



Ruská najnovšia riadená raketa Monolit je pripravená na testovanie
Vývoj vysoko presnej riadenej rakety "Monolit" pre ruské letecké kozmické sily sa blíži k záverečnej fáze a je pripravená na testy, uviedol najvyšší predstaviteľ ruského obranného priemyslu. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár