Korupcia v Pentagóne (Leonid Savin)
16 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry)


Americké  ministerstvo obrany a médiá úzko spolupracujú.


Ovplyvnenie verejnej mienky v krajine je možné nielen prostredníctvom tlačenia nových peňazí.

Väčšinou korupcia znamená úplatky a zneužitie moci. Tento prípad amerického ministerstvo obrana Pentagón je prepletenejší. Presný preklad z latinčiny je „detská korupcia“.

Dňa 9. decembra americké médiá uverejnili: „Bol zadržaný major americkej armády zodpovedný za výrobu a šírenie detskej pornografie. Jason Michael Musgrove. Pôsobil v Gruzínsku. Mal prístup k informáciám klasifikovaným ako „prísne tajné“. Na tejto základni je i kybernetická škola americkej armády. Je považovaná za jedno z elitných centier americkej vojenskej infraštruktúry.

V tom istom čase zatkli seržanta Patricka Edwina Gorichku za rovnaké obvinenie. Ako agent FBI poslal svojmu komplicovi tajné spisy. Za ich zverejnenie je v USA trest dvadsať rokov väzenia.
Tieto dva prípady nie sú ojedinelé.

Chris Lynch, ktorý je považovaný za digitálneho guru Pentagónu, kedysi hral dôležitú úlohu pri integrácii Silicon Valley do Ministerstva obrany USA. Išlo o program JEDI. V apríli 2019 musel Lynch opustiť svoje pracovné miesto kvôli finančným problémom. Rozpočet programu JEDI bol 10 miliárd dolárov. Okolo Lyncha začal byť „nezdravý rozruch“.

Kto bude označovať Kotlebu za nacistu, riskuje prehru na súde, tvrdí Čarnogurský
Prevzatá tlačová správa JUDr. Mag. Jána Čarnogurského, advokáta Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | redakcia


Rok pred nútenou rezignáciou Lyncha súkromná detektívna spoločnosť RossettiStar uzavrela vyšetrovanie. V jej výsledkoch sa hovorí: „Asistent ministra obrany Jima Mattisa pracoval na uzatváraní zmlúv“.

Nikto zatiaľ nebol obvinený. Detektívna spoločnosť RossettiStar priniesla dôkazy, že sa spoločnosť Microsoft dostala k zákazkám tak, že by to „bez politického zásahu na vysokej úrovni“ nebolo možné“.

Právnici spoločnosti Amazon Web Services sa domnievajú, že rozhodnutie Pentagónu uzavrieť ďalšiu kontroverznú zmluvu so spoločnosťou Microsoft o vytvorení systémov koncom októbra 2019 bolo urobené pod tlakom prezidenta Donalda Trumpa. V sťažnosti spoločnosti sa uvádza: „Pentagón urobil počas súťaže niekoľko závažných a neopodstatnených rozhodnutí“.

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos je vlastníkom novín Washington Post. Prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi sa nepáči spôsob, akým o ňom dlhodobo informujú.

Spoločnosti Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman, ManTech a General Dynamics sa opakovane snažia o americké vládne zákazky.

Ďalšia zo sporných správ Pentagónu uviedla, že v Afganistane zomrelo menej  amerických vojakov, než bola pravda. Pentagón pred verejnosťou úmyselne zadržal informácie o počte mŕtvych a zranených. Podľa neskôr oficiálne doložených údajov sa ukázalo, že počas 18 rokov americkej okupácie v Afganistane bolo zabitých 2 300 Američanov. Ďalších 20 589 amerických vojakov bolo zranených. Zomrelo i 3814 civilných Američanov.

V médiách USA je veľa príkladov korupcie Pentagónu. Prípad v Gruzínsku, i prípady s ním spojené, len dokazujú, že by sa nielen americkí novinári mali pýtať, kam idú peniaze daňových poplatníkov.

Búrkové mračná sa sťahujú, schyľuje sa k vojne!
Zdroj: Webnoviny / autor: Milan Buno, knižný publicista Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | redakcia