Pentagon uviedol, že Rusko predbehlo USA vo vývoji hypersonických zbraní
08 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Podľa amerického ministra obrany Marka Espera, boli USA niekedy „jasnými lídrami“ v tejto oblasti. Teraz je to však už inak. Informuje ruská tlačová agentúra TASS o vyjadrení Pentagonu.


Šéf Pentagónu Mark Esper si myslí, že Spojené štáty zaostali za Ruskom vo vývoji hypersonických zbraní. Uviedol to v sobotu počas svojho vystúpenia v Kalifornii, ktoré sa vysielalo aj na Facebooku Ministerstva obrany USA.


Esperovi položili otázku, či má obavy z vývoja hypersonických rakiet Ruskom. „Pred niekoľkými rokmi sme sa prestali venovať týmto technológiám. Vtedy sme boli jasnými lídrami. Teraz sme v úlohe dobiehajúceho", odpovedal. „Ministerstvo preto investuje každý dolár, ktorý môže garantovať, že získame výhodu v súvislosti s hypersonickými zbraňami“, dodal minister.



Vývoj zbraní

Esper je znepokojený tým, že rusko-americká Zmluva o opatreniach na ďalšie znižovanie a obmedzenie strategických útočných zbraní (START) nezohľadňuje niektoré z najnovších vývojov v obrannej sfére Ruska.


Keď už hovoríme o Rusku, obávam sa, že sa pokúšajú vyvinúť rôzne strategické zbrane, ktoré v súčasnej podobe prekračujú rámec zmluvy START“, uviedol Esper. Ako vysvetlil, reč je o zbraniach, ktoré „neboli evidované a skontrolované“.


Rusi otestovali hyperzvukovú raketu „Kindžal“ prvýkrát v Arktíde
Hypersonická (nadtvuková) raketa "Kindžal". bola vypustená na pozemný cieľ umiestnený na polygóne Pemboj Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová

Šéf Pentagónu vyhlásil, že Moskva porušovala rusko-americkú zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. “A teraz majú príležitosti, ktoré my nemáme, pokiaľ ide o zbrane stredného doletu", dodal. „Veľmi pozorne sledujeme, čo Rusi robia a berieme to vážne“, povedal Esper.


Moskva a Washington podpísali zmluvu START v roku 2010. V zmysle zmluvných podmienok, každá zo strán zredukuje svoje strategické útočné zbrane takým spôsobom, aby po dobu siedmych rokov od nadobudnutia účinnosti a v ďalšom období ich celkové limity nepresiahli: 700 kusov pre rozmiestnené medzikontinentálne balistické rakety (ICBM), balistické rakety odpaľované z ponoriek (SLBM) a strategické bombardéry (TB), 1 550 kusov hlavíc viazaných na rozmiestnené ICBM a SLBM rakety a jadrové hlavice pre strategické bombardéry, 800 kusov pre rozmiestnené a nerozmiestnené odpaľovacie zariadenia ICBM, SLBM a TB.


Zmluva zostáva v platnosti 10 rokov (do roku 2021), pokiaľ v tejto lehote nebude nahradená inou dohodou. Jej platnosť môže byť predĺžená na dobu maximálne piatich rokov (t. j. do roku 2026) na základe vzájomnej dohody strán. V júli Esper oznámil, že predĺženie zmluvy START by potenciálne mohlo zapadnúť do formujúcej sa novej architektúry kontroly zbrojenia. V auguste zdôraznil, že v zmluve by mal byť uvedený aj najnovší vývoj Ruskej federácie v oblasti obrany.


Ruský vojenský potenciál v 21. storočí budú definovať „Laserové zbrane“ (VIDEO)
Laserová technológia bude zohrávať kľúčovú úlohu vo vojenskej výzbroji Ruského národa, povedal dnes Vladimir Putin a ocenil „prvé praktické výsledky“ najmodernejšieho bojového laserového systému Peresvet. Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič