Komisia, ktorá preveruje podozrenia z Threemy, si opätovne predvolá sudkyňu Haitovú
05 | 12 | 2019 I SITA

 Komisia Súdnej rady SR, ktorá preveruje podozrenia z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema, si opätovne predvolá sudkyňu Andreu Haitovú a sudcu Davida Lindtnera. Povedala to po dnešnom zasadaní zriadenej komisie jej predsedníčka Elena Berthotyová.


Haitová je sestra bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá je tiež medzi podozrivými sudcami a mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave v prípade jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza.

Lindtner ešte donedávna šéfoval Okresnému súdu Bratislava III. a tiež údajne komunikoval s Marianom K. Dnes sa bývalý predseda ospravedlnil a dostane náhradný termín spoločne s Haitovou na 16. decembra tohto roka, kedy bude aj riadne zasadnutie Súdnej rady SR. V súvislosti s komunikáciou už odstúpili zo svojich postov viacerí sudcovia.

Po odchode Lindtnera odišla z justície aj sudkyňa Miriam Repáková. V súčasnosti má okrem bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej dočasne pozastavený výkon funkcie aj sudca Vladimír Sklenka, ktorý rovnako komunikoval s Marianom K.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces na Okresnom súde Bratislava V. o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V spise našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti.