Pokiaľ Ukrajina nezruší kontroverzný jazykový zákon, Maďarsko bude aj naďalej brániť jej vstupu do NATO
05 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Maďarsko naznačilo, že nepodporí snahu Ukrajiny o členstvo v NATO, kým Kyjev nezruší zákon, ktorý ustanovuje jazykové obmedzenia na Maďarov a iné menšiny žijúce v tejto krajine.


Právne predpisy, ktoré obmedzujú používanie maďarských, ruských, rumunských a iných menšinových jazykov na Ukrajine, sa musia zrušiť, inak Maďarsko nepodporí členstvo Ukrajiny v NATO. Uviedol to v stredu maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.

"Nežiadame žiadne ďalšie práva pre Maďarov v Zakarpatsku, žiadame iba práva, ktoré mali už predtým," prehlásil Szijjártó na samite NATO v Londýne. Minister tiež dodal, že na Ukrajine bolo „vážne porušené“ právo 150 000 etnických Maďarov, ktorí žijú v tomto regióne.

Používanie cudzieho jazyka na Ukrajine je veľkým problémom, pretože nacionalisti tvrdia, že menšinové jazyky podkopávajú používanie ukrajinčiny vo vzdelávaní, médiách a štátnych inštitúciách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v októbri uviedol, že Ukrajina sa riadi odporúčaniami Komisie a že práva menšín sa zachovávajú.

„Rusko už nie je nepriateľom NATO, teraz je ním medzinárodný terorizmus“: Macron vyzýva alianciu, aby prehodnotila svoje priority
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval NATO, aby prehodnotilo svoje priority a prehlásil, že medzinárodný terorizmus je hlavným nepriateľom aliancie, zatiaľ čo Rusko je niečo medzi „hrozbou“ a „partnerom“. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár