Dvaja z najbohatších ľudí v USA si chcú kúpiť aj prezidentské voľby 2020 (Vladimír Prochvatilov)
01 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Nový duel: Bloomberg - Trump 


Bývalý starosta New Yorku, miliardár a mediálny magnát Michael Bloomberg, oznámil, že sa zúčastní na prezidentskej kampani v roku 2020. Chce zjednotiť nielen demokratov, ale aj republikánov stojacich proti Donaldovi Trumpovi. Sú to najnovšie správy ohľadom predvolebnej prezidentskej kampane v USA. Už nejde len o konfrontáciu medzi demokratmi a republikánmi. Už je to kampaň proti Trumpovi naprieč politickým spektrom. Aj „jeho“ republikánskou stranou.


Bloomberg je s 58 miliardami dolárov na deviatom mieste najbohatších ľudí v USA. A 14. na svete. Trump je na svetovom zozname až na 715. mieste.


Pôvodom Žid, pochádzajúci z tretej generácie Bloomberg, vytvoril jednu z najslávnejších spravodajských agentúr na svete. V princípe podporuje homosexuálne manželstvá, obhajuje udelenie občianstva nelegálnym prisťahovalcom a kontrolu nad zbraňami. Demokrati vlastne vnímajú Bloomberga ako „hotového“ súpera Trumpa.


„Chcem poraziť Donalda Trumpa a znova vybudovať Ameriku. Nemôžeme si dovoliť ďalšie štyri roky jeho bezohľadného konania. Predstavuje existenčnú hrozbu pre našu krajinu a naše hodnoty. Ak bude pokračovať, zo škôd, ktoré narobí, sa už nezotavíme“, hovorí Bloomberg.


Nahliadnuť za Trumpa (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová

Mediálny magnát Bloomberg nepochybuje o svojom víťazstve. „Viem, ako sa víťazí, a dokážem to znova“.


Bloomberg sa opiera o prieskum The New York Times. Podľa neho sa v šiestich nerozhodnutých štátoch Michigan, Pensylvánia, Wisconsin, Florida, Arizona a Severná Karolína môže opakovať rok 2016. Vtedy Hillary Clintonová získala viac hlasov ako Trump. Prehrala ale vo voľbe voliteľov. Trump sa vtedy spoliehal na silnú podporu „bielych bez vysokoškolského vzdelania“. Nielen Bloomberg, ale aj Joe Biden, Bernie Sanders a Elizabeth Warren, považujú túto voličskú základňu za „osloviteľnú“.


Andrew Sorkin, komentátor The New York Times, uviedol: „Bývalý starosta New Yorku je dobrým priateľom ľudí z Wall Street. Najmä miliardára Billa Ackmana. Ten vlastne primäl Bloomberga, aby kandidoval. Vlastne išlo o to, aby sa našiel niekto, kto si sám vie zaplatiť kampaň. Niekto, kto bude konzervatívny vo finančných záležitostiach, na rozdiel od väčšiny demokratov. A niekto, kto bude spoločensky umiernený na rozdiel od väčšiny republikánov“.


Hoci je za Bloombergom veľa peňazí, ešte nemusia znamenať víťazstvo. Navyše, jeho protikandidáti vo vlastnej strane už kampane začali.


V celoštátnych prieskumoch je podpora Bloomberga u demokratov približne 2 %. Najvyššie sa jeho čísla pohybujú okolo  4 percent. Zatiaľ čo Elizabeth Warren a Bernie Sanders sa pohybujú na 18 a 20 %. Na čele predbežného rebríčka demokratov je stále Joe Biden s 31 percentami.


Soros proti Trumpovi (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Podľa analytikov sa Bloomberg spolieha na podporu „superdelegátov“. V podstate ide o vplyvných členov strany, ktorí majú rozhodujúci hlas bez ohľadu na hlasovanie väčšiny strany.


Politickú elitu zaujal Bloomberg tým, že je pripravený dať na kampaň pol miliardy dolárov. Dokonca to „urobilo dojem“ i na The New York Post. Navyše pre neho pracujú aj také vplyvné organizácie ako „Aktívne matky“ a „Mestá bez zbraní“. Aktivisti oboch hnutí sa v červených tričkách zúčastňujú všetkých Bloombergových doterajších kampaní.


Podpora hnutia „Aktívne matky“ znamená pre Bloomberga približne šesť miliónov priaznivcov. K nim treba prirátať ďalšiu podporu na sociálnych sieťach. Podľa BuzzFeed.News tak môže Bloomberg pokojne vynechať náročné mítingy a venovať sa čisto „politicky odbornej“ kampani.


Takzvané ľavé krídlo Demokratickej strany prirodzene neprijíma Bloombergovo snaženie s nadšením. Bernie Sanders najprv spochybnil samotnú existenciu miliardárov a následne na Twitteri uviedol, že „si miliardári nemajú právo kúpiť prezidentské voľby“. Podľa Sandersa sa Bloomberg nedostane ďaleko.


Predvolebné prieskumy zvyknú byť vďačné. Dajú odpovede presne na také otázky, na aké sa opýtate. Každopádne, predvolebná situácia v USA sľubuje ozaj ostrý boj.


"Musíme poraziť Trumpa." Bloomberg vykročil k prezidentským voľbám
13 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič