"Musíme poraziť Trumpa." Bloomberg vykročil k prezidentským voľbám
13 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič
Miliardár a bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg sa rozhodol kandidovať na prezidenta USA. Urobil už aj reálne kroky k účasti v demokratických primárkach, pred voľbami amerického prezidenta. Na Twitteri oznámil, že sa v štáte Arkansas oficiálne prihlásil ako kandidát.

Favoritom na demokratickú nomináciu je zatiaľ bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý sa už tiež stal terčom tvrdej kampane Bieleho domu a republikánov. Republikánsku nomináciu má prakticky istú súčasný prezident Donald Trump.

Soros je podozrivý zo snahy zlomiť brexit a "zvrhnúť" Johnsona
Zástupcovia konzervatívnej strany vyzývajú volebnú komisiu, aby bezodkladne preskúmala činnosť zástupcov Georgea Sorosa v Británii. Píše o tom britský denník Daily Mail. Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič


Podnikateľ, filantrop a starosta New Yorku z rokov 2002 až 2013 Michael Bloomberg sa už minulý týždeň prihlásil ako kandidát na nomináciu Demokratickej strany v primárkach štátu Alabama a teraz to isté urobil v Arkansase. "Oficiálne som v Arkansase podal prihlášku do voľby v demokratických primárkach. Musíme poraziť Trumpa. Sklamal nás vo všetkých ohľadoch," napísal na svojom Twitteri Bloomberg.



Sedemdesiatsedemročný politik zvažoval kandidatúru už v roku 2016, ale svoj zámer nakoniec odvolal. Teraz je považovaný za potenciálneho veľmi vážneho súpera Joea Bidena, ktorému je zhodou okolností tiež 77 rokov.
Trumpov najsilnejší kritik boj o nomináciu vzdal

Účasť v boji o republikánsku nomináciu naopak vzdal bývalý guvernér Južnej Karolíny Mark Sanford. Guvernér z rokov 2003 až 2011 a do tohtoročného januára aj člen Snemovne reprezentantov v septembri oznámil, že chce vstúpiť do republikánskych primárok, čo bol podľa mnohých vopred prehratý boj.

V USA udrel Sibírsky expres, prináša tuhé mrazy
Východ Spojených štátov zasiahla masa studeného vzduchu, prezývaná aj Sibírsky expres. Teploty by mali klesnúť pod historické minimá a prekonať v tomto ohľade približne dve stovky rekordov, uviedla Národná meteorologická služba... Čítať ďalej
12 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


O budúcom prezidentovi USA sa rozhodne v novembri 2020 a o Trumpovej nomináciu do boja o Biely dom pochybuje málokto. Sanford patrí medzi najhlasnejších kritikov súčasného prezidenta a nedávno ho označil za "sústo, ktoré je mimoriadne ťažké prehltnúť".

Úmysel získať republikánsku nomináciu pre budúce voľby už skôr ohlásili aj bývalý kongresman Joe Walsh a niekdajší guvernér štátu Massachusetts William Weld.

Zámer postaviť sa proti obhajujúcemu prezidentovi v jeho vlastnej strane, možno považovať v USA za nezvyčajný.