Začínajú prípravy „ruskej Wikipedie“
30 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Predseda ruskej vlády dal súhlas na vytvorenie konkurenta Wikipedie


Oficiálny internetový portál pre zákonodarstvo Ruskej federácie uverejnil súhlas predsedu vlády Dmitrija Medvedeva na vytvorenie celonárodného encyklopedického portálu. A teda na vytvorenie „Veľkej ruskej encyklopédie“.


Podľa portálu Life.ru sa prvýkrát začalo diskutovať o vytvorení „pravdivej internetovej encyklopédie“ pred tromi rokmi. Pred niekoľkými týždňami ruský prezident Vladimír Putin znovu oživil túto myšlienku.


Cieľom vytvorenia ruskej internetovej encyklopédie je poskytnúť nielen Rusom prístup k „spoľahlivým informáciám“ neustále aktualizovaným na základe vedecky overených zdrojov a poznatkov.


Putin žiada vytvoriť „spoľahlivú“ ruskú verziu Wikipédie
Na stretnutí v Kremli ruský prezident rozprával o budúcnosti ruštiny, pričom žiada, aby sa vytvorila „spoľahlivá“ ruská verzia Wikipédie. Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár

Prvýkrát sa v Rusku začalo hovoriť o vytvorení internetového portálu tohto druhu pred tromi rokmi. V roku 2016 sa začali prvé prípravy. Začala sa tvoriť odborná pracovná skupina a ruská vláda vyčlenila prvé finančné prostriedky.


Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, plánovaná „ruská Wikipedia“ neznamená, že v ruskom internetovom priestore nebude prístup k alternatívnym zdrojom informácií.