Masívny výpadok stránky Wikipedia v Európe a na Strednom východe bol kvôli útoku hackerov
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Wikipedia prehlásila, že obrovský výpadok, ktorý nechal milióny používateľov vo veľkých častiach Európy a Blízkeho východu bez prístupu na stránku, bol kvôli útoku hackerov.


Kybernetický útok zasiahol v piatok Wikipediu a pokračoval až do soboty, stránka bola nedostupná v Spojenom kráľovstve, Poľsku, Holandsku, Francúzsku, Nemecku a Taliansku. Podľa portálu TechCrunch boli postihnuté aj niektoré krajiny Blízkeho východu.

Neskôr v sobotu hovorca charitatívnej organizácie Wikimedia Foundation za Wikipédiu uviedol, že webová stránka bola zrušená kvôli „škodlivému útoku“ neidentifikovanými „osobami zlej viery“.



Hoci toto tvrdenie malo príliš málo podrobností a nespomínal sa konkrétny páchateľ, tak príspevok na Twitteri uviedol, že útok na túto najznámejšiu internetovú encyklopédiu spôsobil útok typu DDoS (distribuované odmietnutie služby).

K útoku DDoS dôjde, keď sa hackeri zmocnia servera alebo siete s vyššou návštevnosťou, ako dokáže zvládnuť, a spôsobia ich zlyhanie. „Odsudzujeme tieto druhy útokov,“ uviedla Wikimedia a dodala, že pokusy o prepnutie stránky do nedostupného režimu „ohrozuje základné práva každého na slobodný prístup a zdieľanie informácií.“

Singapur sa v októbri pripojí k zóne voľného obchodu pod vedením Ruska
Jedna z popredných ázijských ekonomík, Singapur, má ďalší mesiaci podpísať dohodu o voľnom obchode s Ruskou eurázijskou hospodárskou úniou (EAEU), tento plán odhalil ruský námestník ministra pre hospodársky rozvoj Timur Maksimov. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Marek Molnár