Putin žiada vytvoriť „spoľahlivú“ ruskú verziu Wikipédie
06 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Na stretnutí v Kremli ruský prezident rozprával o budúcnosti ruštiny, pričom žiada, aby sa vytvorila „spoľahlivá“ ruská verzia Wikipédie.


Putin na stretnutí prehlásil: „Pokiaľ ide o Wikipédiu ... je lepšie ju nahradiť novou veľkou ruskou encyklopédiou v elektronickej podobe,“ informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti. „Prinajmenšom to budú spoľahlivé informácie predložené kvalitným a moderným spôsobom," dodal.

Putin odkazoval na ruskú encyklopédiu, ktorá bola uverejnená v rokoch 2007 až 2014 v papierovej podobe.

Vláda plánuje investovať takmer 1,7 miliardy rubľov (24 miliónov EUR) na vývoj ruského online informačného zdroja, ktorý bude podobný ako Wikipedia. Podľa vládnych dokumentov uverejnených v septembri by stránka mala byť dokončená v nasledujúcich troch rokoch.

Putin reagoval na komentár univerzitného rektora, ktorý sa sťažoval na použitie Wikipédie súdmi na dosiahnutie verdiktov.

Široko používaná ruská jazyková Wikipedia, známa ako Vikipedia, tvrdí, že má viac ako 1,5 milióna článkov.

Rusko v roku 2015 na krátko na Wikipédii zakázalo články, ktoré sa týkali užívania drog.

Spojené štáty obvinili Irán z "jadrového vydierania"
Spojené štáty obvinili Irán z "jadrového vydierania" v súvislosti s najnovším oznámením Teheránu o rozšírení procesu obohacovania uránu. Zároveň avizovali, že budú pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na iránsky režim, informovala agentúra... Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | TASR