NATO sa rozhodlo pozorne sledovať rastúcu vojenskú moc Číny
20 | 11 | 2019 I Marek Molnár

O hrozbách čínskej vojenskej moci budú diskutovať lídri NATO na nadchádzajúcom samite po prvýkrát, uviedla americká veľvyslankyňa aliancie.


Veľvyslankyňa Kay Bailey Hutchisonová vyhlásila, že na stretnutí v Londýne, ktoré sa bude konať 4. decembra, sa bude riešiť hlavne problém Číny, pričom ju vidia ako hrozbu, ktorá by mohla ublížiť každému z nás.

Pri dnešnom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli okomentovala americká veľvyslankyňa aj opovrhnutie nedávnym vyhlásením francúzskeho prezidenta Macrona, že vojenská aliancia je „mozgovo mŕtva“.

„Čína je oveľa aktívnejšia v otázkach globálnej bezpečnosti. To znamená, že budeme musieť posúdiť riziko Číny a budeme musieť byť veľmi obozretní," dodala veľvyslankyňa Kay Bailey Hutchisonová.

„Sme otvorení novým dohodám o kontrole zbrojenia [balistických rakiet],“ ďalej uviedla Hutchisonová a varovala, že Čína je „vlastníkom a prevádzkovateľom nových raketových systémov, ktoré by mohli napáchať veľa škôd, ak by boli použité."

MIMORIADNA SPRÁVA: Izraelské vojenské lietadlá sa pokúsili zaútočiť na Damask (VIDEO)
Sýrska protivzdušná obrana odrazila izraelský nálet niekoľkých „nepriateľských rakiet“. Väčšina rakiet sa podarila zneškodniť predtým, ako dopadli na zem, informuje o tom štátna tlačová agentúra SANA. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Marek Molnár