Zadržali predpokladanú spojku v prípade vraždy investigatívnej novinárky
19 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Maltská polícia zatkla muža, ktorý je podozrivý ako spojka v prípade vraždy tamojšej najprominentnejšej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters.

Úrady predpokladajú, že zadržaný muž bol prostredníkom medzi osobou podozrivou z objednania vraždy 53-ročnej novinárky a osobami obvinenými z jej vykonania, ako aj tými, ktorí pomáhali pri zaobstaraní výbušného zariadenia použitého pri tejto akcii.

Denník Times of Malta vo svojom utorkovom vydaní priniesol správu o tom, že vláda zvažuje udelenie milosti pre zadržaného prostredníka, ak jeho informácie privedú vyšetrovateľov k hlavnému strojcovi vraždy. Policajný zdroj priamo oboznámený s danou záležitosťou uviedol, že k zatknutiu spojky došlo vo štvrtok v rámci samostatného vyšetrovania.

Kočnerova Threema usvedčuje aj Imreczeho
Exšéf daniarov popieral kontakty s mužom, ktorý zarába na štáte. Boli však spolu na „poháriku“. Čítať ďalej
19 | 11 | 2019 | Gabriel Matta


Times of Malta ďalej píše, že experti z Europolu sú pripravení skonfiškovať zariadenia z vlastníctva zadržanej spojky, ak dostanú povolenie od príslušného sudcu.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie v súvislosti so škandálom Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile, keď vyrazila zo svojho domu neďaleko maltského hlavného mesta Valletta.

Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac nato.

Maltská vláda ani polícia na zadržanie spojky bezprostredne nereagovali, avšak premiér Joseph Muscat v nedeľu uviedol, že si praje, aby na povrch vyšla celá pravda o vražde Caruanovej-Galiziovej, a to i za cenu toho, že by vláda musela prikročiť k "ťažkým rozhodnutiam".

Let MH17: Odpáli Trump informačnú bombu? (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD