Harabin namietal šéfa Ústavného súdu, lebo Čaputová zložila sľub do jeho rúk
15 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Ústavný súd je plne obsadený len od 10. októbra tohto roku. Zhruba pred troma týždňami padli v kauze sťažnosti Štefana Harabina na prezidentské voľby prvé verdikty. Opakovanie volieb ešte stále nie je vylúčené. Informuje o tom portál Aktuality.


Od prezidentských volieb ubehlo viac ako pol roka. Na Ústavnom súde však stále leží sťažnost neúspešného kandidáta Štefana Harabina. Súd tak musí rozhodnúť.


Sťažnosťou Harabina, ktorý žiada výsledok volieb zrušiť a voľby zopakovať, sa najskôr nemal kto zaoberať. Na Ústavnom súde totiž v čase jeho podania pracovali iba štyria sudcovia z trinástich. Keď už v pléne sedelo sedem sudcov, a teda súd mohol začať konať, Harabin podal námietku zaujatosti voči jednému z nich – Ľubošovi Szigetimu. Poukázal na to, že ich vzájomné vzťahy nie sú priaznivé. Harabin tak dosiahol ďalšie blokovanie rozhodnutia, keďže plénum v len šesťčlennom zložení nemohlo rozhodnúť.


Fiasko ala Harabin. Pokazil si to u viacerých.
Štefan Harabin ide do volieb nielen sám, ale aj osamotený. Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Harabin žiadal, aby o „ústavnosti a zákonnosti“ prezidentských volieb nerozhodoval Ivan Fiačan, pretože „ako predseda Ústavného súdu prijal 15. júna 2019 na inaugurácii prezidentky Slovenskej republiky Mgr. Zuzany Čaputovej jej sľub, ktorý zložila do jeho rúk“. Harabin sa tak domnieval, že Fiačan dal vlastne najavo, „že sa stotožňuje s názorom, že uplynulé voľby prezidenta Slovenskej republiky boli uskutočnené ústavným a zákonným spôsobom“.


Predseda súdu Fiačan uviedol, že sa necíti byť zaujatý a keď Čaputová zložila sľub do jeho rúk, iba si plnil svoju ústavnú povinnosť. Zaujatí sa necítia byť ani Duditš s Duľom, ktorých Harabin namietal takisto pre "naštrbené" vzťahy a domnieva sa, že budú rovnako zaujatí.


Ústavný súd napokon vyhovel jednej zo štyroch Harabinových námietok. Z rozhodovania je vylúčený Ľuboš Szigeti, ktorý to plénu aj sám navrhol. Zvyšní traja sudcovia budú o Harabinovej sťažnosti rozhodovať.