Hongkonská polícia postrelila muža počas ranných protestov
11 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Miestne médiá v Hongkongu informujú, že polícia v pondelok ráno spustila paľbu na demonštrantov. Jedna osoba je zranená.

DW.com prináša správu o tom, že v Hongkongu vypukol chaos, keď bezpečnostné sily zaútočili na dnešný ranný protest. Záber ukázal, že policajný dôstojník strieľal na protestujúceho z bezprostrednej blízkosti. Obeť dôstojníka je teraz v kritickom stave. Miestne médiá v Hongkongu informovali, že k incidentu došlo na východnej strane ostrova.

Na záberoch je vidieť, že prišlo k potýčke medzi demonštrantmi v čiernom oblečení a policajtom, ktorý  postrelil jedného z demonštrantov. Protestujúci potom videli obeť policajta, ako leží v kaluži krvi s otvorenými očami.



Hongkonská polícia incident potvrdila na twitteri a zároveň uviedla, že policajní dôstojníci v ďalších dvoch okresoch „vytiahli svoje služobné zbrane zo svojich puzdier“.

Muž je teraz v kritickom stave. Bol vzatý do nemocnice a okamžite operovaný. Lekári guľku odstránili, ale údajne prišlo k poškodeniu orgánov.

Poriadková polícia bola nasadená v pondelok ešte pred začiatkom demonštrácií. Niektoré vlakové spojenia a metro boli obmedzené. Demonštranti počas rannej dopravnej špičky použili barikády aby zablokovali cesty naprieč Hongkongom. Mathias Bölinger z DW.com v Hongkongu uviedol, že napätie bolo hmatateľné po celom meste. Úradníci, ktorí vyšli do ulíc, aby demonštrovali počas prestávok na obed, boli „pod paľbou slzotvorného plynu“.

Prodemokratický aktivista Joshua Wong na Twitteri povedal, že začiatkom dňa začal ostrý zákrok proti protestujúcim a ukázal záznam zrážok medzi políciou a demonštrantmi. "Sotva o deviatej ráno na druhej strane mesta, v Kwai Fongu, šialený dopravný policajt zráža protestujúcich na motorke" napísal Wong.



Hongkong sa otriasa pod vplyvom protestov od júna keď obyvatelia prvý krát vyšli do ulíc, aby odmietli zmluvu o vydávaní s Čínou. Odvtedy hnutie prešlo do väčších prodemokratických demonštrácií, ktoré boli potlačené bezpečnostnými silami. Demonštranti zaujali dôrazný postoj proti policajnej brutalite a vplyvu Číny na územie Hongkongu.

Hongkonská polícia zatkla 325 ľudí pri nedávnych násilných udalostiach
05 | 11 | 2019 | Mário Martinka