Hongkonská polícia zatkla 325 ľudí pri nedávnych násilných udalostiach
05 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Hongkonská polícia v pondelok uviedla, že medzi 1. a 3. novembrom zatkla 325 osôb podozrivých z nezákonných a násilných činnov, pričom počas operácií bolo zranených 12 policajných dôstojníkov. 

Ak bude násilie aj naďalej racionalizované a oslavované, zničí to Hongkong,“ uviedol vedúci policajného oddelenia pre styk s verejnosťou Tse Chun-chung.

Vedúci policajného odboru pre styk s verejnosťou (PPRB) Kong Wing-cheung uviedol v živom vysielaní na internete, že 247 mužov a 78 žien vo veku od 14 do 54 rokov bolo zatknutých pre nezákonné zhromažďovanie, použitie pokrývky tváre na nezákonných zhromaždeniach, držbu zakázanej zbrane a držbu strelných zbraní a streliva bez licencie, uvádza čínsky denník Xinhuanet.

Kong uviedol, že v sobotu po zadržaní piatich ľudí bolo v obytnej jednotke vo Wan Chai na ostrove Hongkong zadržaných viac ako 180 zápalných bômb, niektoré zápalné tekutiny, teleskopické obušky, slzotvorný sprej, prilby a plynové masky. Vec bola predložená súdu v pondelok.

Policajná tlačová konferencia naplánovaná na pondelok 16:00 miestneho času bola zrušená po tom, čo šesť novinárov usporiadalo demonštráciu v mediálnej informačnej miestnosti na policajnom riaditeľstve. Hlavný dozorca PPRB Tse Chun-chung uviedol, že je veľmi poľutovaniahodné, že niektorí novinári nerešpektujú zásady tlačových konferencií a zbavujú ostatných novinárov ich práva na prínos informácií a takisto zbavujú  verejnosť práva na prijímanie dôležitých informácií od polície. Preto polícia vysielala informácie verejnosti prostredníctvom živého vysielania na platformách sociálnych médií.

Americký prezident Trump nalieha na "humánne riešenie" v Hongkongu
Americký prezident Donald Trump v pondelok naliehavo vyzval na "humánne riešenie" v Hongkongu, ale poznamenal, že davy protestujúce proti čínskym úradom sú menšie ako predtým. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 10 | 2019 | TASR


Tse povedal, že počas minulého víkendu v Hongkongu pokračovalo násilie a vandalizmus, v ktorom sa maskovaní výtržníci pokúsili podpáliť budovu Xinhua News Agency a tým potlačiť slobodu tlače. Tse takisto dodáva, že v posledných mesiacoch Hongkong trápi násilie a každý týždeň sú ľudia obťažovaní maskovanými výtržníkmi. Doteraz bolo poškodených 85 staníc metra, 460 semaforov je mimo prevádzky a bolo zničených viac ako 40 000 metrov zábradlia.

Podľa oddelenia hasičských služieb v Hongkongu bolo zaznamenaných 52 požiarov v súvislosti s demonštráciami a zhromaždeniami vrátane niektorých staníc metra a spravodajskej agentúry Xinhua vo Wan Chai.

Výtržníci poškodilii Centrálnu Stanicu v Hongkongu (Zdroj: Xinhua)