V Španielsku sa znova konajú parlamentné voľby
10 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Nedeľňajšie voľby sú už štvrté za štyri roky.


V Španielsku sa začali druhé parlamentné voľby v tomto roku. Hlasovať v nich môže 37 miliónov oprávnených voličov. Volebné miestnosti budú otvorené do 20:00 a výsledky by mali byť známe o niekoľko hodín neskôr.

Prvé tohtoročné parlamentné voľby sa konali v apríli. Najviac kresiel, nie však väčšinu, v nich získala Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza. Keďže sa socialistom nepodarilo vytvoriť koalíciu s inými politickými stranami a do septembrového posledného termínu sformovať vládu, musel Sánchez vyhlásiť nové voľby.

Obete sexuálneho zneužívania kňazmi finančne odškodnia, biskupi vytvoria špeciálny fond
Francúzski biskupi schválili plán na finančné odškodnenie pre ľudí, ktorých sexuálne zneužívali predstavitelia cirkvi. V sobotu počas ich polročného zhromaždenia 120 biskupov odobrilo vytvorenie cirkevného fondu pre obete sexuálneho zneužívania.... Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič


Žiadna z kandidujúcich strán by podľa prieskumov verejnej mienky nemala získať potrebnú väčšinu. Prieskumy favorizujú PSOE, no strana zrejme získa menej hlasov ako v apríli a bude mať zase problém vytvoriť vládu. Lepšie by sa malo dariť krajne pravicovej strane Vox a konzervatívnej Ľudovej strane (PP).

Nedeľňajšie parlamentné voľby, ktoré sú už štvrté za štyri roky, zatienili nepokoje v Katalánsku a nárast popularity Voxu. Kampani dominovala práve kríza v Katalánsku, pričom strany na pravej strane politického spektra - Vox, PP a stredopraví Ciudadanos (Občania) - zaujali tvrdý postoj voči separatistom.