Cukrovka zabije každú minútu troch ľudí. Ako sa chrániť?
10 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Cukrovka typu II. je známa ako choroba bohatých. Je spojená najmä so stravou.


Cukrovkou netrpia len obézni ľudia. Najnovšie štúdie zistili, že v celej populácii sú k cukrovke náchylnejší práve jedinci s nižším indexom telesnej hmotnosti. Je to najmä dôsledok genetických faktorov a tendencie k zvýšenému viscerálnemu tuku. Ide o mastné tkanivo v rámci vnútorných orgánov.


Inými slovami, jedinec môže vyzerať štíhly, ale okolo jeho orgánov sa skrývajú tajné tukové bunky. Táto „skrytá obezita“ hrá kľúčovú úlohu vo vývoji inzulínovej rezistencie.


Medzi ďalšie rizikové faktory patrí starnutie, vysoký krvný tlak alebo vysoká hladina cholesterolu. Príznaky sú nešpecifické, vrátane pocitu únavy, smädu alebo hladu, častého močenia, zlého hojenia rán a chudnutia.



Neexistuje žiadny liek ... prevencia je preto kľúčová

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na cukrovku, takže kľúčová je prevencia. Existujú však spôsoby, ako sa vyhnúť tejto kradmej chorobe. Ide o kombináciu aeróbnych cvičení, cvičení na udržanie rovnováhy a jemne silových cvičení najmenej 20 minút denne. Ideálne je plávanie, jazda na bicykli, aerobik ale aj joga. Najsdôležitejšie však ostáva jesť zdravé nespracované, ideálne surové potraviny.


Hladina glukózy v krvi sa musí pravidelne sledovať, pretože hypoglykémia môže mať vážne následky vrátane straty vedomia, záchvatov alebo dokonca smrti.


Vo veľmi zlých prípadoch môžu pacienti zistiť, že majú cukrovku, iba ak majú závažné následky, ako je  dehydratácia, omdlievanie, strata zraku, srdcové infarkty alebo gangréna vyžadujúca amputáciu končatín.




  • Neexistuje žiadny liek na túto chorobu. Nevyhnutná je prevencia

  • Ide o siedme najčastejšie ochorenie v globálnych príčinách smrti

  • v roku 2017 si vyžiadala liečba diabetu až 12 percent svetového rozpočtu na zdravotníctvo

  • takmer tretina všetkých prípadov sa vyskytuje najmä v oblastiach s prudkým nárastom blahobytu a urbanizácie