Erdoganova návšteva Budapešti za nezaobišla bez protestov
09 | 11 | 2019 I redakcia / TASR

Proti tohto týždňovej návšteve tureckého prezidenta Erdogana v Budapešti protestovalo veľké množstvo demonštrantov. Podľa maďarského korešpondenta mnohí so sebou priniesli kurdskú vlajku a dav skandoval výkriky: „Erdogan je terorista“. Ďalším hitom protestov bola stručná veršovačka, ktorá v preklade znie: „Vrah detí je na hrade, pošlime ho do p....!“ Informuje 444.hu.


Podujatie „Blokáda Budapešti proti návšteve Erdogana“ organizujú internetové noviny  My időnk, Ženy za Rojavu a Solidarita pre Demokratickú federáciu v severnej Sýrii. Ako zhodne napísali vo svojom vyhlásení v utorok , protestujú, pretože maďarská vláda otvorene podporuje útok Erdogana proti Kurdom v severnej Sýrii a dokonca tureckého prezidenta víta s otvorenou náručou.

Orbánova vláda vyhlásila, že bude podporovať vojnu, ak to zabráni návalu utečencov do Európy!
Maďarská vláda vyhlásila, bude podporovať vojnu, ak by mala zabrániť návalu utečencov do Európy. V Európskom parlamente vládnuca strana hlasovala za odsúdenie Turecka, ale oficiálny postoj Maďarskej vlády je taký, že Turci musia byť podporovaní,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | redakcia


"Takmer všetci dôležití lídri Európskej únie rokovali v uplynulom období s tureckým vedením", povedal vo štvrtok v Budapešti na tlačovej konferencii minister riadiaci úrad maďarskej vlády Gergely Gulyás v súvislosti s aktuálnou návštevou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu minister zdôraznil, že Maďarsko sa snaží o dobré vzťahy so všetkými veľmocami, čo je dôležité z hľadiska NATO, energetiky i migrácie. "Turecko je spojencom v NATO a utečenci, ktorí sa zdržiavajú na jeho území, by pre Európu znamenali neriešiteľný problém," dodal Gulyás.

Putinova návšteva Budapešti ukazuje budúcu politiku Putina aj Orbána
Maďarsko má záujem zlepšiť spoluprácu medzi Západom a Ruskom. Vyhlásil v stredu maďarský premiér Viktor Orbán po rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, ktorý bol v Budapešti čestným hosťom.Viktor Orban na spoločnej tlačovej konferencii... Čítať ďalej
02 | 11 | 2019 | redakcia


Na trase Erdoganovho konvoja na budapeštianskej Andrássyho ceste podľa internetovej stránky komerčnej televíznej stanice ATV čakala skupina aktivistov opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) s fotografiami nevinných ľudí, ktorí sa podľa slov hovorcu DK Balázsa Barkócziho stali obeťami "vražednej politiky tureckého prezidenta". "Je hanbou, že Maďarsko sa stalo miestom špacírovania poloázijských diktátorov," povedal hovorca na videozázname zverejnenom na Fecebooku. Polícia napokon zabránila DK v demonštrácii.

Viaceré médiá si všimli mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré polícia pri príležitosti návštevy tureckého prezidenta a jeho delegácie zaviedla už od utorka.

Veľký profil tureckého prezidenta: Erdogan mal vždy blízko k teroristom
Recep Tayyip Erdogan, prezident Tureckej republiky, je hrdý človek, nemá rád kritiku a opakovane označuje svojich kritikov za teroristov. Stovky tureckých občanov boli zažalovaní za odsúdenie invázie do Sýrie na sociálnych sieťach. Pozoruhodné je,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | redakcia


Budapešťania vo štvrtok celý deň museli rátať s vážnymi dopravnými obmedzeniami prakticky na celom území hlavného mesta. Okolo 10.00 h napríklad úplne uzatvorili Andrássyho cestu, kde sa niekoľko desiatok minút nemohli pohybovať ani chodci a z tamojších domov nedovolili v danom čase vychádzať obyvateľom. Obmedzenia sa týkajú aj linky metra M1, ktorá od 09.00 h nepremávala, viaceré trasy električiek a trolejbusov boli vo štvrtok upravené.

„Nechceme privítať diktátorov. Máme vlastného. Ani jeho nechceme. Máme už dosť!“ Foto: botost / 444.hu