Orbánova vláda vyhlásila, že bude podporovať vojnu, ak to zabráni návalu utečencov do Európy!
30 | 10 | 2019 I redakcia

Maďarská vláda vyhlásila, bude podporovať vojnu, ak by mala zabrániť návalu utečencov do Európy. V Európskom parlamente vládnuca strana hlasovala za odsúdenie Turecka, ale oficiálny postoj Maďarskej vlády je taký, že Turci musia byť podporovaní, inak sa „smerom k Európe valí záplava migrantov”. Takáto komunikácia je prinajmenšom schizofrenická. Upozorňuje Attila Kálmán z portálu 24.hu.


Nezávislá zástupkyňa Bernadett Szél žiadala od ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártó jasné odpovede, prečo zlyhalo včasné varovanie tureckej vlády o nebezpečenstvách a pravdepodobných vážnych dôsledkoch jej zásahu do Sýrie. Veľvyslanci členských štátov pred útokom by podpísali spoločné uznesenie EÚ, Maďari to však bezdôvodne odmietli.

Na večer, keď Turci zahájili útok sa maďarský postoj zmenil aj kvôli veľkému tlaku na maďarských diplomatov. Ten viedol k spoločnej deklarácii pod záštitou vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, Federici Mogherini.

ANALÝZA: Porážka islamistov, 108 mŕtvych Rusov a strata záujmu
Zdroj: Kommersant Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Zuzana Perželová


Podporujú Turkov a zároveň ich odsudzujú

Maďarskému vetu predchádzala skutočnosť, že turecký útok podporili minister Szijjártó aj premiér Viktor Orbán. Europoslanci z Fideszu sa tak nachádzali v ťažkej situácii, keď minulý štvrtok Európsky parlament musel hlasovať o spoločnom uznesení, ktoré „dôrazne odsudzuje jednostranné vojenské zásahy Turecka v severovýchodnej Sýrii“.

Maďarskí europoslanci tiež hlasovali za odsúdenie a potrestania Turecka

Poslanci teda súhlasili so spoločným uznesením, odsúdiť tureckú ofenzívu v severnej Sýrii. Skôr nemohli  kvôli maďarskému vetu a Orbán sa tiež postavil za Turkov.

Tamáš  Deutsch v spravodajstve News TV uviedol, že „to, čo sa deje v Sýrii, vrátane jednostrannej vojenskej akcie Turecka,“ je predmetom vážnych obáv, je však potrebné mať na pamäti, že Ankara je faktorom stability v regióne.

Avšak Turecko teraz dosiahlo hranice svojej schopnosti poskytovať  pre milióny migrantov a utečencov pobyt. Deutsch v podstate uviedol, že Maďarsko čelí všetkým ostatným členským štátom EÚ, pretože v opačnom prípade by došlo k „povodni migrantov“ smerom do Európy.

Sýria musí byť bez cudzej vojenskej prítomnosti. Rusko by tiež malo odísť, ak Damašek už nepotrebuje pomoc, prehlásil Putin
Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina musí byť obnovená územná celistvosť Sýrie a všetky zahraničné sily by sa mali stiahnuť, vrátane Ruska, ak sa Damašek rozhodne, že už nepotrebuje pomoc Moskvy. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Pozícia vlády je jasná

Štátny tajomník Tamás Menczer napísal: "Turecký prezident objasnil, že ak nie je schopný repatriovať milióny prisťahovalcov zo Sýrie, musia sa pre Európu otvoriť brány. Ak sa pýtame Maďarov na otázku, čo chceme; Aby Turecko repatriovalo prisťahovalcov do Sýrie alebo otvorilo svoje brány do Európy, potom je naša odpoveď jasná: Turecko by malo znovu usadiť prisťahovalcov do Sýrie a neotvoriť brány Európe pre štyri milióny prisťahovalcov."

Pozícia vlády je preto v rozpore s uznesením EP, ktoré odhlasovali pro-vládni poslanci odsudzujúci turecké kroky a navrhujúce prísne sankcie proti Turecku a osobám zodpovedným za vojnu.

Odpoveď ministra pokračuje: "Ak sa títo štyria milióny prisťahovalcov vydajú, mali by byť zadržaní na južnej hranici Maďarska a tomu chceme zabrániť." Zdá sa teda, že južný plot funguje dobre, iba ak nedochádza k masovej migrácii do Európy.

Menczer ďalej uviedol, že postoj maďarskej vlády k prisťahovalectvu je jasný: "Pomoc by sa mala prinášať tam, kde sú problémy, a nemali by sa prinášať problémy tam, kde nie sú problémy. Maďarsko je pripravené spolupracovať s Tureckom na obnovení života v sýrskej bezpečnej zóne pre tých, ktorí predtým opustili svoju krajinu."

Klimatická apokalypsa sa blíži, tvrdí americká armáda
Nová správa americkej armády predpokladá v blízkej budúcnosti zmenu klímy, nedostatok energie a vody, zvýšený prílev utečencov a tiež viac príležitostí na využitie prírodných zdrojov v Arktíde. Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | Marek molnár


Prepustenie teroristov a násilné vyhostenie

Existuje niekoľko vecí, ktoré poukazujú na cynizmus vládnej pozície. Na jednej strane je tvrdenie „Pomôcť tam, kde sú ťažkosti, a neprinášať problémy tam kde nie sú problémy“ ťažké vysvetliť, v súvislosti s útokmi na Severnú Sýriu:

„Jednostranné vojenské akcie Turecka nemajú právny základ a iba zhoršujú osemročný konflikt v Sýrii,“

 „Konkrétne správy o vraždách, zastrašovaní, zneužívaní, únosoch a rabovaní a zaistení civilných domov ozbrojenými skupinami s tureckou podporou“,

 „A že členovia týchto skupín násilne odoberajú alebo zatýkajú osoby na svojich kontrolných stanovištiach, ktoré sú obvinené z väzby k určitým kurdským skupinám,“

„Turecké sily údajne používali strelivo bieleho fosforu ; „Fotografie a videá nemocníc Tal Tamr a Al-Hasakah ukazujú deti s ťažkými popáleninami“ a preto inšpektori chemických zbraní OSN oznámili, že po týchto obvineniach začali zbierať informácie,

„Uvádza sa, že stovky údajných členov islamského štátu, z ktorých niektorí sú občanmi EÚ, unikli počas tureckej ofenzívy zadržaniu v Sýrskych demokratických silách (SDF); keďže sa musí zabrániť tomu, aby znovu bojovali a vykonávali teroristické činy, čo je jednou z hlavných priorít bezpečnosti v regióne a EÚ “.

Salvini von, migranti dnu
03 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


Ak tieto vážne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti „neprinášajú problémy“, tak otázka znie, kde sa podľa maďarskej vlády problémy začínajú. Ďalším problémom je, že hoci maďarská vláda stále hovorí o prisťahovalcoch a „návrate domov“, žiadny z nich nie je pravdivý. Sýrčania žijúci v Turecku sú utečenci, ktorí nie sú nazývaní prisťahovalcami, pretože opustili svoje domovy nie kvôli svojej vôli, ale kvôli hrozbám, prenasledovaniu, vojne a konfliktom.

Severná Sýria, označovaná tiež ako nebezpečná vojnová zóna,  nie je domovom veľkého počtu arabských sýrskych utečencov, ale predovšetkým Kurdov, ktorých vylúčili. To znamená, že sa utečenci nevracajú domov do oblasti „očistenej“ Turkami, ale iba do svojej krajiny. Amnesty International uvádza, že ľudia boli nezákonne deportovaní do Sýrie, niektorí boli spútaní a vyhnaní za hranicami, iní boli donútení opustiť krajinu.

Čaputová pre Le Monde: Migrácia je problém celej EÚ, podieľať sa musia aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú
Prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre Le Monde: „Otázka migrácie je problém celej Únie a na riešení sa musia podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú.“ O rozdieloch medzi členmi V4 Čaputová povedala, že sa zoskupenie musí vrátiť k... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Nezákonná  deportácia utečencov do Sýrie a nezodpovedané otázky

Okrem toho minister zahraničných vecí nedal komplexnú odpoveď na otázky, ktoré položila Bernadett Szél. Odpoveď, čo je podstatou kompromisu, ktorú už maďarská vláda odsúhlasila po vete nie je jasná. Taktiež nebolo zistené, či maďarská vláda podporuje tureckú vládu tým, že vysídlia  utečencov na sýrsku pôdu, čím vytlačia Kurdov zo severnej Sýrie.

Nedozvedeli sme sa, ako možno podľa maďarskej vlády predtým tak veľmi ocenený a vojensky podporovaný boj Kurdov proti islamskému štátu  zladiť s podporou Turecka proti Kurdom.

V neposlednom rade sa nevysvetlilo, či chce aj „po začatí sýrskej operácie maďarský predseda vlády Viktor Orbán privítať tureckého prezidenta" na avizovanom rokovaní 7. novembra v Budapešti? Ak áno, plánuje počas návštevy kritizovať sýrsky zásah v súlade s vyhlásením EÚ?