Izraelčania využívajú fotografie Thunbergovej na odradenie od používania plastového príboru a riadu
08 | 11 | 2019 I Marek Molnár

V kaviarňach po celom Izraeli sa objavil najnovší "zelený" trend - pri každom plastovom príbore alebo riade je priložená fotografia švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej.


Trend s názvom „Greta shaming“ (Greta zahanbuje) sa zjavil v rôznych kaviarňach a jedálňach v Tel Avive. Ekologickí zamestnanci umiestnili fotografie Thunbergovej pri plastové vidličky, taniere a poháre. Ich cieľom je odradiť každého, kto sa odváži ignorovať svoju ekologickú stopu.



Dospievajúca aktivistka už napomenula svetových lídrov v súvislosti s ich údajnou nečinnosťou v oblasti životného prostredia. Teraz sa však zdá, že jej odkaz prišiel aj do Izraelu.





Zatiaľ čo niekoľko Izraelčanov vážne ocenilo posolstvo tohto trendu, mnoho z nich to odsúdilo, pretože mračiace sa fotografie švédskej aktivistky sú kópiou Orwellovho „veľkého brata“.

„V podstate rovnaká myšlienka ako mal Orwell v roku 1984?,“ spýtal sa jeden užívateľ, zatiaľ čo ďalší varoval:„Malá sestra sa pozerá.“



Avšak niektorí priaznivci mladej aktivistky to považujú za zosmiešňovanie a preto ostali urazení.



Ostatní environmentálne orientovaní komentátori schválili túto myšlienku, aj napriek skutočnosti, že plast neprispieva tak veľa k zmene podnebia.



Thunbergová sa preslávila po tom, ako v roku 2018 usporiadala školské cvičenie o otázkach podnebia vo Švédsku. Odvtedy navštívila rôzne svetové prednášky o závislosti od fosílnych palív a vyzvala na súrne kroky, ktoré sa týkajú ochrany životného prostredia.

Leonardo DiCaprio označil Gretu Thunbergovú za „líderku našej doby“
Slávny herec, ktorý sa vášnivo venuje aj enviromentalistike, tvrdí, že prvé stretnutie s dospievajúcou klimatickou aktivistku bolo preňho „cťou“. Čítať ďalej
02 | 11 | 2019 | Marek Molnár