AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v nemeckej bani nechal uväznených 30 ľudí pod zemou
08 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Explózia v uhoľnej bani v Teutschenthal v strednom Nemecku zranila dvoch ľudí a nechala až 30 baníkov uväznených v podzemí.


Výbuch v uhoľnej bani v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa ohlásil ráno okolo piatej hodine miestneho času. Uväznení baníci sú údajne v bezpečí v chránenej oblasti bane, ktorá sa nachádza v hĺbke približne 700 metrov. Táto chránená oblasť má núdzové dodávky kyslíka, čím poskytuje záchranárom dostatok času na záchranu baníkov. Informujú o tom miestne média a polícia.

K výbuchu došlo hlboko pod zemou, pravdepodobne v dôsledku úniku metánového plynu, ktorý v šachte vytvoril horľavú zmes. Obyvatelia Teutschenthalu uviedli, že nevedeli čo sa stalo, až pokým nezačali sirény hlásiť poplach.

Teutschenthal je pomerne malá obec s približne 13 000 obyvateľmi. Ťažobný priemysel siaha do polovice 19. storočia. Baňa bola odstavená v roku 1982, ale neskôr bola zrekonštruovaná a znovu otvorená; v súčasnosti poskytuje zamestnanie približne 100 obyvateľom.

V súčasnosti prebieha veľká záchranná operácia.

Merkelová a Stoltenberg kritizujú Macronove vyjadrenie o NATO
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a tajomník NATO Jens Stoltenberg trvajú na tom, že organizácia NATO je stále nažive, pričom je neoddeliteľnou súčasťou európskej bezpečnosti. Týmto vyhlásením narážali na tvrdenie francúzskeho prezidenta... Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Marek Molnár