Erdogan kritizuje UEFA za vyšetrovanie Turkov, ktorí salutovali počas zápasov
07 | 11 | 2019 I SITA

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nevidí problém v tom, že futbalisti z jeho krajiny salutujú počas dôležitých medzinárodných zápasov. Nepáči sa mu však, že Európska futbalová únia (UEFA) začala vyšetrovanie týchto prejavov pripomínajúcich vojenské pozdravy na podporu tureckých vojakov pri invázii v severnej Sýrii. Tvrdí, že ide o systematickú diskriminačnú kampaň. Informuje o tom aj rakúsky portál ORF.


"Športovci, ktorí zastupujú našu krajinu v zahraničí, sa stali obeťami mediálneho lynčovania a to od začiatku operácie v Sýrii," uviedol Erdogan na tlačovej konferencii v Ankare a pokračoval: "Odmietame diskriminačný, nespravodlivý a politický prístup k nášmu národnému tímu a našim klubom. Hráči majú právo pozdraviť našich vojakov po svojich víťazstvách."

UEFA začala 15. októbra vyšetrovať správanie členov tureckého národného mužstva po tom, čo futbalisti salutovali po strelených góloch v súbojoch kvalifikácie ME 2020 proti Albánsku a Francúzsku. Dokonca aj hráči tureckého tímu Basaksehir Istanbul použili tento vojenský pozdrav v zápasoch Európskej ligy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Erdogana na zastavenie tureckej intervencie v severnej Sýrii, turecké médiá zasa tvrdia, že salutovanie je bežný jav a rovnako sa ním prezentoval aj francúzsky útočník Antoine Griezmann práve pred prezidentom Macronom.