Politická roztržka cez Facebook: Mladí progresívci odmietajú rokovať s mládežníkmi Borisa Kollára.
04 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Vojna na politickej scéne graduje. Na dobrých a zlých sa nedelia už len predstavitelia politických strán, ale aj ich mládežníckych odnoží.


Napriek tomu, že Progresívne Slovensko rozpráva už niekoľko mesiacov o spájaní sa, ich mladí robia presný opak. Len štyri mesiace pred parlamentnými voľbami odmietli rokovanie mládežníckych organizácií piatich politických strán za jedným stolom. Tŕňom v oku im je strana Borisa Kollára.

Spoločný okrúhly stôl navrhli Mladí Saskári. "Ukážme, že ako demokratické a opozičné mládežnícke organizácie vieme spolupracovať. Minulý týždeň sa na návrh nášho “precedu” Richarda Sulíka stretli opozičné a demokratické strany. Teraz je rad na nás, aby sme aj my ukázali, že vieme spolupracovať, a taktiež vymýšľať spoločne aktivity tak, aby sme mladým čo najviac “spopularizovali” politiku," vysvetlili dôvod svojej aktivity Saskári. Na stretnutie pozvali mládežnícke organizácie - Mladí SPOLU, Mladí progresívci, Kresťanskodemokratická mládež Slovenska, Mladí pomáhajú - Sme rodina a Občiansko-demokratická mládež.

Priateľské pozvanie prijali s nadšením všetci - okrem zástupcov Progresívneho Slovenska. "O stretnutie s vami sme mali záujem. To sme však nevedeli, že ste pozvali aj mládežnícku organizáciu strany Borisa Kollára, s ktorou spoluprácu odmietame nadviazať," reagovali Mladí progresívci. Problémom je pre nich údajne to, že Kollár a spol nevylúčili spoluprácu so Štefanom Harabinom a v eurovoľbách spolupracovali s talianskym politikom Matteom Salvinim." Chceme jasne zastávať naše liberálne proeurópske hodnoty - nie rokovať s mládežou, ktorá iba prispieva k extrémizmu v našej krajine," zaútočili s tým, že za takých podmienok pozvanie odmietajú.

Postoj progresívcov pobúril mládežníkov od Borisa Kollára. Tí Saskárom za pozvanie poďakovali. "Ja som vďačný každému jednému človeku, ktorý si ctí základné slobody a chce slobodne diskutovať. Rovnako by som poďakoval komukoľvek, kto by ma zavolal na stretnutie, pretože ja ľudí neškatulkujem a vážim si všetkých," uviedol na sociálnej sieti zástupca mladých Sme rodina Martin Petriska. Od Progresívneho Slovenska žiada, aby im poskytli dôkazy o tom, že vykonávajú extrémistickú činnosť. Ak také majú, Petriska im zaplatí večeru v najdrahšej reštaurácii. "Ak ale radšej budete hejtovať ľudí, ktorí sa k vám nikdy nevyjadrili, ich činnosť nikomu neubližuje, nikoho nauráža, tak vás ľudia nebudú volať tak ako by ste chceli, ale napríklad Mladí nafúkanci, Mladí regresívci, či Mladí agresívci."

Celú roztržku sledoval v priamom prenose aj predseda strany Sme rodina, Boris Kollár. Ten následne neodolal a zapojil sa do diskusie so svojim pohľadom na vec. Na adresu Mladých Progresívcov iba skonštatoval, že sú to len "nafúkané nespratné deti, bez štipky empatie a po tomto vyjadrení aj bez štipky rozumu!" Zároveň im predpovedal budúcnsť: "Pýcha vždy preedchádza pád."