Putinova návšteva Budapešti ukazuje budúcu politiku Putina aj Orbána
02 | 11 | 2019 I redakcia

Maďarsko má záujem zlepšiť spoluprácu medzi Západom a Ruskom. Vyhlásil v stredu maďarský premiér Viktor Orbán po rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, ktorý bol v Budapešti čestným hosťom.Viktor Orban na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že "ak sú západ a východ Európy, ak sú vzťahy medzi NATO a Ruskom dobré, vyhrá Maďarsko." Informuje agentúra MTI.


Predseda vlády tiež hovoril o každoročnom stretnutí na najvyššej úrovni medzi Maďarskom a Ruskom s cieľom prehodnotiť stav bilaterálnych vzťahov, ktoré sa už prakticky stalo tradíciou. Odvtedy boli úspešnejšie a menej úspešné roky, no Orbán zdôraznil, že predchádzajúci rok spadá do tej druhej kategórie.

Východný blok je opäť cieľom záujmov Ruska. Putin začína Orbánom
Dnes sa očakáva príchod ruského prezidenta Vladimira Putina do Maďarska, nakoľko dostal pozvanie od maďarského predsedu vlády Viktora Orbána. Bez ohľadu na to, ako toto stretnutie dopadne, je vcelku pravdepodobné, že to podráždi USA a... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Keď hovoril o hospodárskej spolupráci, Orbán zdôraznil, že od "zavedenia sankcií proti Rusku bol rok 2018 prvým rokom, v ktorom sa obchod medzi Maďarskom a Ruskom opäť zvýšil a prekročil 6 miliárd dolárov."

Zámerom Maďarska je pokúsiť sa dohodnúť na investíciách, kapitálových investíciách v Rusku a mať vo všeobecnosti exportovateľné výrobky, ktoré ruský trh akceptuje, uviedol. Poznamenal však, že Maďarsko má už teraz v Rusku investície v mäsovom, veterinárnom, lekárskom a farmaceutickom priemysle.

Viktor Orbán tiež uviedol na margo maďarsko-ruskej politickej spolupráce, že "žiadna krajina nemôže zmeniť svoje číslo domu, každá krajina má miesto tam, kde ju Boh stvoril. Maďarsko žije v trojuholníku Moskva - Berlín - Istanbul. Cieľom maďarskej politiky je, aby všetky veľmoci mali spoločný záujem na ich úspechu, ale najmä aby mali záujem také, ktoré majú z regionálneho hľadiska rozhodujúci vplyv na život v Maďarsku."

Maďarsko-ruská spolupráca do toho zapadá, pretože "zatiaľ čo Maďarsko je, samozrejme, a zostáva členom NATO a EÚ, nevylučuje to politickú spoluprácu s Ruskom v určitých otázkach." Prehlásil Orbán.

Medzi jeho priority patria ochrana kresťanských komunít po celom svete a migračná politika. Ako uviedol, obe krajiny sú si vedomé hroziaceho nebezpečenstva. V súvislosti s touto témou Orbán poznamenal, že na balkánskej trase medzi Tureckom a Maďarskom stále existuje 96 000 migrantov, ktorí sa pohybujú na sever, čo spôsobuje znepokojenie verejnosti a núti Maďarsko k ochrane hraníc.

Orbánova vláda vyhlásila, že bude podporovať vojnu, ak to zabráni návalu utečencov do Európy!
Maďarská vláda vyhlásila, bude podporovať vojnu, ak by mala zabrániť návalu utečencov do Európy. V Európskom parlamente vládnuca strana hlasovala za odsúdenie Turecka, ale oficiálny postoj Maďarskej vlády je taký, že Turci musia byť podporovaní,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | redakcia


Predseda vlády dodal, že medzi Maďarskom a Ruskom existuje aj politická spolupráca v oblasti stability Blízkeho východu. Ak bude Blízky východ destabilizovaný, pribúda stále viac migrantov z Európy do regiónu, takže Maďarsko má záujem o väčšiu vojenskú a politickú stabilitu na Blízkom východe v Sýrii.

Spomenul, že spolupráca sa týka aj Kurdov žijúcich v Iraku, pretože erbílsku kurdskú vládu  podporuje Maďarsko vojenským výcvikom, vojakmi aj finančnou podporou.

Na návrh, aby Maďarsko vetovalo spoločné vyhlásenie veľvyslancov NATO o Ukrajine, Viktor Orbán odpovedal, že debata sa týkala toho, čo robiť so situáciou diskriminácie a žitia podkarpatskej maďarskej menšiny. Maďarská strana navrhla, že ak by sa takýto dokument už prijal, prinajmenšom by sa Ukrajinci zaviazali prijať návrhy Benátskej komisie - uviedol, že ak nebude zahrnutý do tohto dokumentu, Maďarsko nebude schopné podpísať spoločné vyhlásenie.

Podľa Orbána by to znamenalo "vzdať sa práv Maďarov v Zakarpatsku." Premiér tiež dúfa, že situácia jeho krajanov v Zakarpatsku sa zlepší s novým ukrajinským vedením, ktoré sa usiluje o skoré rokovania. Zdôraznil tiež, že kým "Maďarsko formuluje svoju pozíciu na Ukrajine, nerobí to tak pre Rusko, ale pre maďarské národné záujmy."

Maďarsko preniká hlbšie do Zakarpatska (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Na otázku o pristúpení Maďarska k takpovediac "tureckému postoju" predseda vlády odpovedal, že Maďarsko by chcelo byť suverénne nielen v oblasti dodávok energie, ale aj vo výbere jej tranzitných krajín. Takže ak by plyn mohol do Maďarska prichádzať z Ruska iba cez Ukrajinu, bolo by to zlé pre maďarskú suverenitu. Preto je Turecko preferenciou. "Čím skôr sa k nemu môžeme pripojiť, tým lepšie." Povedal Orbán.Podľa jeho názoru je Maďarsko suverénnou krajinou, pokiaľ ide o energiu.

Viktor Orbán na v odpovedi na obranu kresťanov na Blízkom východe uviedol, že "Maďari majú povinnosť pomáhať postihnutým kresťanským komunitám mimo svojej krajiny, čo je veľmi stará tradícia. Maďarsko spolu s Ruskom obnovuje cirkevné budovy a továrne, ktoré môžu prispieť k výžive miestnych obyvateľov. Maďarsko tiež stavia školy, nemocnice a prestavuje dediny, kam sa môžu utečenci vrátiť."

Pred tlačovou konferenciou sa za účasti Viktora Orbana a Vladimíra Putina uzavrelo osem dohôd medzi maďarskou a ruskou stranou. Medzi ne patril komplexný program medziregionálnej spolupráce medzi Maďarskom a Ruskom, dohoda o sociálnom zabezpečení, memorandum o porozumení, o onkológii, športe, telesnej výchove a železnici, dohoda o zaistení medzi Eximbank a Russian Exiar, dohoda o spolupráci s okresom Szamara a okresom Győr-Moson-Sopron. a nakoniec dohoda o spolupráci medzi Mol, Lukoil a Transznyeftu o budúcnosti prepravy ropy.

Nemecké vládnuce strany hrozia vylúčením Maďarska z EÚ!
Postoj maďarskej vlády k sýrskej ofenzíve tureckej armády bol taký silný, že nemecký podpredseda koaličnej strany CDU / CSU už pripustil možnosť vylúčenia Maďarska z EÚ. Informuje maďarský portál hvg.hu. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | redakcia


Maďarsko je dôležitým partnerom v rámci prepravy plynu

Ruský prezident v stredu zdôraznil, že Rusko považuje Maďarsko za dôležitého partnera v oblasti prepravy plynu do Európy.

Putin na spoločnej tlačovej konferencii po diskusii s predsedom vlády Viktorom Orbanám uviedol, že "už niekoľko rokov existuje mechanizmus spolupráce medzi týmito dvoma krajinami na najvyššej úrovni, ktorý bol úspešný, najmä pokiaľ ide o obchodné a hospodárske vzťahy." Ruský prezident dodal, že sa vynakladá úsilie na diverzifikáciu hospodárskych vzťahov, hoci energetika zostáva prioritou.

Putin dodal, že v minulom roku sa obchod s tovarom výrazne zvýšil a pracuje na jeho ďalšom zvyšovaní. Povedal, že podpísali veľmi vážny balík dokumentov, ktoré slúžia na ďalšie prehĺbenie vzťahov medzi Ruskom a Maďarskom. Jeden z podpísaných dohovorov umožní zvýšenie ruského vývozu energie.

Vladimir Putin pripisuje veľký význam investícii Paks II; Táto elektráreň už teraz uspokojuje 40% maďarského dopytu po elektrickej energii a jej kapacita sa ďalej zvyšuje. Na jednávaní boli prediskutované aj ďalšie spoločné priemyselné projekty, spomínajúc maďarskú riečnu plavbu a modernizáciu metra v Budapešti.

V4-ka na vyššom leveli: Maďarský diplomat vidí budúcnosť EÚ vo V4, Navrhuje Vyšehradskú univerzitu v Bratislave
Súčasná politika je história pred našimi očami, ale politická vízia je víziou premietnutia globálneho obchodu po Brexite alebo hlbokého a regionálneho rozšírenia Únie v budúcnosti. To isté platí aj pre vyšehradskú spoluprácu. Aj keď je lákavé... Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | redakcia


Ruský prezident sa odvolal na dokumenty podpísané o sociálnej spolupráci a medziregionálnej spolupráci. Medzi diskutované medzinárodné otázky patrilo riešenie ukrajinskej krízy, sýrsky konflikt, smerovanie dodávok energie a spôsoby normalizácie vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou.

Vladimír Putin tiež uviedol, že sa diskutovalo o situácii kresťanských komunít na Blízkom východe a v severnej Afrike. "Rusko je pripravené spolupracovať pri podpore kresťanov," prehlásil Putin. Podľa neho je neprijateľné prenasledovať niekoho za jeho náboženské presvedčenie.

Ruský prezident poďakoval Viktorovi Orbánovi za začatie stretnutia s predstaviteľmi cirkví na Blízkom východe v Budapešti.

Ako uviedol Ruský prezident: "Blízky východ je kolískou kresťanstva a kresťania trpia prenasledovaním a násilím. Preto sa musí vynaložiť všetko úsilie na ich podporu a Rusko úzko spolupracuje s vedením príslušných krajín. Rusko v Sýrii nielen pomáha kresťanom, ale aj moslimom - poskytuje im humanitárnu pomoc."

Vladimir Putin k otázke týkajúcej sa Ukrajiny priznal, že nevie, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky zvládne situáciu. "Otázne je, či dokáže splniť svoje predchádzajúce sľuby a ako dobre môže ukrajinské vedenie vyriešiť situáciu na východnej Ukrajine. Rusko je vždy pripravené zúčastniť sa na stretnutí s cieľom normalizovať situáciu, pretože je nevyhnutné nájsť odpoveď na problémy," uviedol Putin.

Rusko prináša na Stredný východ potrebnú stabilitu, prehlásil Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán ocenil úlohu Ruska ako stabilizačnej sily na Blízkom východe, pričom dodal, že Európa má veľký záujem o mier v Sýrii vzhľadom na neslávnu migračnú krízu. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Ruský prezident dodal, že "Maďarsko má záujem o plynovod Turkish Stream, pretože prispieva k jeho energetickej bezpečnosti. Ukončenie výstavby ropovodu v Čiernom mori sa očakáva do konca roka. V Maďarsku je potrebné ešte dobudovať pätnásť kilometrov potrubných úsekov." Uzatvára Vladimir Putin jednodňovú návštevu maďarského hlavného mesta.