Irena Bihariová z Progresívneho Slovenska prirovnáva Uhríka k šimpanzovi, Hitlerovi či Mussolinimu!
28 | 10 | 2019 I Magda Danková

Zdá sa, že vyštudovanej právničke Irene Biháriovej inštitút prezumpcie neviny a krivého obvinenia nič nehovoria. Šéfka združenia Ľudia proti rasizmu a odborníčka hnutia Progresívne Slovensko na problematiku "anticigánizmu" totiž na sociálnej sieti nazvala poslance európskeho parlamentu za ĽSNS, Milana Uhríka fašistom a dokonca ho prirovnáva k Hitlerovi a Mussolinimu.


Je prinajmenšom paradoxné, že sa takto vyjadruje žena, ktorá sa prezentuje ako expertka na problematiku takzvaného cyberhate, teda protiprávnych prejavov nenávisti v online prostredí. Irena Bihariová je tiež podpredsedníčkou Výboru pre predchádzanie rasizmu a extrémizmu v gescii Ministerstva vnútra SR.

Biháriovú k reakcii vyprovokoval Uhríkov posmešný komentár na adresu transsexuálneho poslanca resp. poslankyne Európskeho parlamentu z Holandska -  Petru De Sutter.

Europoslanec za Progresívne Slovensko sa teší na cenzúru internetu - Rusko je definované ako hlavná hrozba
15 | 10 | 2019 | René Skalný


“Nech sa páči, predstavujem “poslankyňu” Európskeho parlamentu Petru De Sutter. Je to 56-ročný belgický chlap, transvestita, ktorý chodí po Európskom parlamente na štekloch, v sukni a silónkach. Proste normálna vec, akoby sa v hlave vôbec nechumelilo. A teraz si predstavte, že toto čudo rozhoduje aj o budúcnosti Slovenska, európskych rodín, európskej civilizácie a kultúry. Naozaj úžasne “pokrokové”, nemyslíte? Ale on je akože ten normálny a Uhrík je ten, kto je označovaný za “extrémistu”,” napísal nedávno Kotlebov europoslanec na Facebooku.

Bihariová v reakcii naznačuje, že "čudom" a hanbou Slovenska je v skutočnosti poslanec Uhrík: "Koluje taký absurdný mýtus, síce je historickou skúsenosťou vyvrátený, no z ktorého aj tak nie sme schopní sa poučiť: vraj ak fašistov pustíme medzi mediálny a politický mainstream, dáme im nejaké tie funkcie a zodpovednosti, tak sa nakoniec umravnia a scivilizujú. Neplatilo to pri Mussolinim, neplatilo to pri Hitlerovi a neplatí to ani o Uhríkovi.

Naopak, prax – najmä na domácej pôde – ukázala, že nie štandardní politici kultivujú fašistov, ale naopak, veľká časť tzv. štandardných politikov sa snaží inšpirovať ich rétorikou." Začína Bihariová.

Fraška kvôli Uhríkovi.
Predvolebná diskusia na univerzite skončila skôr, ako začala: Príčinou frašky bol europoslanec Uhrík Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Dodáva, že De Sutter je možno pre Uhríka čudom, ale pre zvyšok Európy to je renomovaná profesorka. "Najnovší príklad toho, ako ani ako európska inštitucionálna kultúra nenaučila Uhríka móresom, je jeho hulvátske, nedôstojné a ponižujúce vystúpenie voči belgickej poslankyni Petre De Sutterovej pre jej transrodovú identitu. Uhrík ju v správe, samozrejme, bez vecnej argumentácie primitívne osočil - nazval ju 56 ročným chlapom a “čudom v silonkách”, ktoré by sa vlastne ani vôbec nemalo vyjadrovať k európskym záležitostiam.

„Toto čudo“ je v skutočnosti uznávanou odborníčkou a profesorkou medicíny. Sedlákovi Uhríkovi, ktorý za celý život dokázal akurát tak natočiť tendenčné video o migrantoch, by normálne nestála ani za odpoveď." Dodáva.

Bihariová taktiež vyzýva k akcii: "Rada by som v tomto kontexte upozornila, že ak sa teda chceme vyhraňovať voči extrémistom, tak ono už dávno nestačí písať brožúrky o fašizme a usvedčovať ich z inšpirácii Treťou ríšou. Žiada sa od nás niečo viac: byť aktívnym a poctivým oponentom voči všetkým tým nezmyslom, ktorými zamorili verejný a online diskurz a postaviť sa na obranu všetkých tých, z ktorých dnes robia živé terče."

"Aj na Slovensku máme jednu z najznámejších transrodových osôb – producentku a DJ-ku Matiu (alias B-Complex). Len tak skusmo si porovnajme, kto v skutočnosti pomohol zvýšiť renomé Slovenska v zahraničí: Tak napríklad Matia dostala možnosť nahrávať v prestížnom hudobnom vydavateľstve Hospital Records, o ktorej sa mnohým slovenským umelcom ani nesnívalo, za svoje tracky bola viacnásobne ocenená.

Uhrík može v Európskom parlamente čeliť disciplinárnemu konaniu za poznámky o belgickej poslankyni
Slovenský europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) môže v Európskom parlamente (EP) čeliť disciplinárnemu konaniu pre status na sociálnej sieti. Práve v ňom zosmiešnil poslankyňu Petru De Slutterovú pre jej transrodové správanie sa. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | TASR


Časopis Forbes ju zaradil ako jednu z 30 najúspešnejších Sloveniek mladších ako 30 rokov. Jej najznámejší track Beautiful lies zvýšil poznateľnosť Slovenska od Európy po Austráliu a Nový Zéland. Nevraviac o tom, že jej verejný coming out pomohol desiatkam mladých ľudí, ktorí práve vďaka nej našli odvahu vysporiadať sa so svojou identitou." Vysvetľuje Bihariová.

"Čím presne pomohol zvýšiť reputácia Slovenska Uhrík? Azda len tým, že vďaka jeho vystúpeniu sa na nás v Európe pozerajú, akoby sme ešte včera zliezli zo stromov spomedzi šimpanzov a za jeho vyjadrenia mu hrozí disciplinárny trest." Naráža na ďalšiu europoslankyňu za SaS, ktorá voči Uhríkovi iniciova disciplinárne konanie práve za spomínané výroky.