"Ukradli ste obrovskú časť sýrskej ropy", hnevá sa Rusko na USA. Nazýva ich banditmi a pašerákmi
26 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič
Moskva v sobotu obvinila Spojené štáty z rozsiahlej krádeže sýrskej ropy. Vyplýva to vyjadrenie hovorcu ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova, ktorý sa odvolal na snímky zhotovené ruskou kozmickou rozviedkou. Správu priniesla agentúra TASS.

"Ako dokazujú zverejnené zábery kozmickej rozviedky ruského ministerstva obrany, sýrska ropa sa pred a po porážke teroristov Islamského štátu (IS) v oblasti za riekou Eufrat, pod spoľahlivou ochranou vojakov USA aktívne ťažila a hromadne odvážala cisternami na spracovanie za hranicami Sýrie," vyhlásil Konašenkov.

USA vyslali svoje vojenské jednotky a stroje na stráženie sýrskych ropných polí potom, čo sa zaviazali „stiahnuť" z tohto regiónu
Americký minister obrany Mark Esper potvrdil, že americké jednotky sa sťahujú do ropných oblastí Sýrie, a to aj napriek predchádzajúcim prísľubom, že sa stiahnu. Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | Marek Molnár


V tejto súvislosti hovorca ministerstva obrany tiež poznamenal, že všetky tamojšie zásoby tejto energetickej suroviny sú výlučným vlastníctvom Sýrie, "nie teroristov, ani amerických ochrancov pred teroristami IS", napísal TASS.

"To, čo Washington teraz robí, je ukoristenie a držanie ropných polí na východe Sýrie pod svojou vojenskou kontrolou. Jednoducho povedané, ide o medzinárodný banditizmus," vyhlásil generál Konašenkov.

Agentúra Reuters v piatok s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa Pentagonu napísala, že Spojené štáty sú odhodlané posilniť svoje vojenské postavenie v Sýrii "o ďalšie vojenské prostriedky". Chcú tým zabrániť možnému prevzatiu ropných polí na východe Sýrie islamským štátom či inou teroristickou organizáciou.

Turecko je pripravené kúpiť z Moskvy stíhačky Su-35. A nejde len o pár kusov
26 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


Agentúra DPA k tejto správe dodala, že podľa prepočtov ruského ministerstva obrany "americký pašeráci" týmto ilegálnym obchodom zarábajú mesačne 30 miliónov dolárov.