Turecko je pripravené kúpiť z Moskvy stíhačky Su-35. A nejde len o pár kusov
26 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič
Turecko je blízko k dosiahnutiu dohody s Moskvou o kúpe stíhacích lietadiel Su-35, ako aj o spoločnej výrobe niektorých súčastí ruských lietadiel. Správu priniesol Daily Sabah s odvolaním sa na turecké zdroje.

Tureckí a ruskí predstavitelia diskutujú o podrobnostiach predaja celkom 36 stíhacích lietadiel Su-35 do Turecka. Informácie prichádzajú ani nie dva mesiace po návšteve prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na medzinárodnej leteckej a vesmírnej prehliadke (MAKS), ktorá sa konala tento rok nedaľeko Moskvy.

Dychberúce zábery ukazujú, ako ruské bombardéry Tu-160 pristáli v Južnej Afrike (VIDEO)
Dva ruské strategické bombardéry Tu-160 a ďalšie vojenské lietadlá pristáli v Južnej Afrike. Lietadlá prekonali viac ako 11 000 kilometrov, aby sa tam dostali, pričom zostali vo vzduchu dlhšie ako 13 hodín. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Zdroje dodali, že predstavitelia diskutujú aj o možnom zapojení Turecka do výroby niektorých súčastí bojových lietadiel vrátane ich presných zbraní a streliva.

Na návšteve MAKS-2019 27. augusta sia Erdogan osobne vyskúšal najnovšiu generáciu ruských stíhacích lietadiel Su-57 a rovnako aj stíhačky Su-35, vojenský vrtuľník Ka-52 a transportný vrtuľník Mi-38.

Krátko po Erdoganovej návšteve povedal Sergej Chemezov, vedúci ruského štátneho výrobcu týchto lietadiel, spoločnosti  Rostca, že sú pripravení Turecku predať špičkové letecké lietadlá najvyššej úrovne, ak o ne Ankara „prejaví záujem“.

Dychberúce kaskadérske kúsky na leteckom salóne MAKS-2019 (VIDEO)
Najnovšie ruské osobné prúdové lietadlo MC-21 s úzkym trupom, preukázalo solídny výkon počas svojho verejného debutu na leteckom salóne MAKS-2019. Vojenské lietadlá Su-57 ohromili návštevníkov zas svojimi úchvatnými vzdušnými... Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Turecko je v rozpore s USA, pokiaľ ide o jeho dohodu s Ruskom pri raketových systémoch S-400. USA v reakcii na kúpu tohto systému pozastavili Turecku, jeho účasť na stíhacom programe stíhačiek F-35 a rovnako odmietli ďalej predávať tieto stíhačky Ankare, ako aj školiť jej pilotov. Washington tvrdil, že S-400 bude nekompatibilný so systémami NATO a vystaví F-35 možnej ruskému ohrozeniu. Turecko však zdôraznilo, že S-400 nebude integrovaný do systémov NATO a nebude predstavovať hrozbu pre alianciu, čím aj odmietlo odstúpiť od dohody z Moskvou.